Chociaż herbata jest produkowana w wielu krajach na całym świecie, to większość osób kojarzy ją z Chinami. Nic dziwnego, ponieważ właśnie stąd pochodzą najlepsze odmiany, a tradycja jej uprawy na tych terenach trwa od tysięcy lat. Niestety wiele osób rezygnuje z picia chińskich herbat po spożyciu popularnych, niskiej jakości odmian, sprzedawanych w marketach. Tymczasem wystarczy sięgnąć po nieco szlachetniejsze liście, by cieszyć się niesamowitymi doznaniami smakowymi. Dowiedz się więcej z artykułu.
Rodzaje chińskiej herbaty
Liście herbaty w zależności od procesu produkcji, jakiemu są poddawane, zyskują różne walory smakowe i aromatyczne. Do najpopularniejszych rodzajów należą: białe, zielone, czarne, pu-erh oraz oolongi. Część z nich charakteryzuje się mocnym i cierpkim smakiem, inne delikatnym lub kwiatowym. Poza procesem produkcji równie istotne jest miejsce, z którego pochodzą dane odmiany. Herbaty chińskie, mimo że powstają w tym samym kraju, mogą znacznie różnić się smakiem w zależności od regionu.
Dziesięć wielkich herbat chińskich – najsłynniejsze herbaty produkowane w Chinach
Ludy zamieszkujące tereny wzdłuż rzeki Jangcy produkowały herbatę jeszcze przed narodzinami Chrystusa, a obecnie z Chin pochodzi prawie 3 mln ton wypijanego na świecie naparu. Nie dziwi zatem, że to właśnie stąd pochodzą najszlachetniejsze odmiany. Istnieje wiele list dziesięciu wielkich herbat chińskich, chociaż pozycje na nich często się powtarzają. Większość z nich należy do klasyków cenionych od setek, a nawet tysięcy lat.
Zielona herbata Longjing
Oryginalny Longjing tradycyjnie jest produkowany w okolicach wioski o tej samej nazwie położonej blisko miasta Hangzhou znajdującego się w prowincji Zhejiang. Longjing, w dosłownym tłumaczeniu to „smocza studnia” i pochodzi od skojarzenia z ruchami smoka – podczas parzenia liście kołyszą się w wodzie niczym skrzydła smoka. Charakteryzuje się wyjątkowo delikatnymi nutami smakowymi i zapachowymi, w związku z czym doskonale sprawdzi się na pierwszym spotkaniu z tradycyjną, chińską herbatą zieloną.
Herbata chińska z nasion melona?
Oryginalna nazwa odmiany to Lu An Gua Pian, co oznacza nasiona melona z lu’an. Bynajmniej nie ma to związku z aromatem tej zielonej herbaty, a z kształtem liści, które swoim kształtem przypominają pestki tego owocu. Tradycyjnie wykorzystuje się nie najmłodsze, a drugie listki z łodyżki i praży przy użyciu węgla drzewnego. Pierwsze wzmianki o jej spożywaniu pochodzą z Księgi Herbaty autorstwa Lu Yu, a więc z okresów panowania dynastii Tang w VIII wieku. Mimo upływu setek lat popularność tej odmiany wciąż rośnie i wiele wskazuje na to, że tak już pozostanie.
Czarna herbata chińska Keemun Mao Feng
Keemun właściwie nie jest nazwą mandaryńską. Skąd taka nazwa? To herbata chińska, która jeszcze w czasach kolonialnych była produkowana w miejscowości Qimen znajdującej się na terenie prowincji Anhui. Przebywający tam wówczas Anglicy, uprościli nazwę dla swoich potrzeb. Co ciekawe Chińczycy nazywają czarną herbatę Hong Cha, co w rzeczywistości oznacza herbatę czerwoną. Przyczyną tego nazewnictwa jest kolor napoju, jaki powstaje po zaparzeniu.
Herbata czarna Zhengshan Xiaozhong
To herbata znana również pod nazwą Lapsang Souchong, która w oryginalnej formie oznacza starą sosną i rzadki gatunek. Jej produkcja obejmuje wszystkie procesy, czyli zbiory, suszenie, fermentację prażenie, a dodatkowo wędzenie przy pomocy węgli sosnowych. Początkowo była uprawiana jedynie w prowincji Fujian, ale w związku z tym, że cieszy się mianem najbardziej cenionej herbaty chińskiej wśród Europejczyków, dziś jej poletka znajdziesz na terenie całego kraju. Jednak najlepsze odmiany pochodzą z okolic Yunnan.
Oolong Da Hong Pao pozyskiwany z krzewów odzianych w czerwone szaty
To herbata, która pierwotnie była uprawiana na wysokich wzgórzach Wuyi Shan. Krzewy herbaciane rosły tak wysoko, że mnisi zbierający plony musieli używać drabin, by do nich dotrzeć. Napar z herbaty oolong wyleczył matkę cesarza z dynastii Ming, a ten w podzięce odział rośliny w czerwone szaty – stąd nazwa herbaty. Obecnie ocalały jedynie cztery krzewy tego gatunku, które zostały zasadzone jeszcze za czasów panowania dynastii Song. Należą do wysoko fermentowanych oolongów o intensywnym aromacie, których ceny sięgają nawet milion dolarów za kilogram.
Tie Guan Yin – rarytas dla tych, którzy żyją uczciwie
Nazwa tej herbaty oznacza Żelazną Boginię Miłosierdzia i Litości. Dlaczego żelazną? Podobno figura bogini była wykonana właśnie z takiego materiału, a listki krzewu są duże i ciaśniej zwinięte niż ma to miejsce w przypadku innych herbat, w związku z czym zajmują mniej miejsca niż inne odmiany. Tak jak Da Hong Pao należy do grupy oolongów, ale niżej fermentowanych. Pełnię smaku i aromatu mogą poczuć jedynie ludzie prowadzący uczciwy żywot, ponieważ bogini Guanyin nie obnaża swojego prawdziwego oblicza ludziom niemiłosiernym. Najlepsze herbaty tej odmiany są produkowane w prowincji Guangdong i Fujian.
Herbata żółta Junshan Yinzhen
Ta żółta herbata chińska pochodzi z wyspy Junshan położonej na terenie prowincji Hunan. Swoim smakiem i aromatem bardzo przypomina białe odmiany, jednak jest o wiele rzadziej spotykana. Rocznie uzyskuje się jedynie 1000 kg oryginalnego suszu, co znacznie podwyższa jej cenę. Produkcja herbaty obejmuje proces duszenia gorących liści, który zatrzymuje jej utlenianie. To też jedyna różnica między odmianą białą i żółtą. Swoim wyjątkowym smakiem i aromatem urzekła wiele znanych osób, m.in przywódcę komunistycznego – Mao Zedonga.
Herbata biała Baihao Yinzhen
Yin zhen oznacza igły, ponieważ właśnie tak wygląda susz tej odmiany. Do jej produkcji używa się jedynie najmłodszych pąków pokrytych srebrnym, delikatnym puszkiem. W związku z tym jest to produkt, który osiąga zawrotne ceny. Jednak jest zdecydowanie warta swojej ceny. Charakteryzuje się delikatnym słodkawym smakiem i zapachem świeżo zebranego siana. Ta biała herbata mimo swojej subtelności pozostawia smak na długo.
Poznaj świat herbat Chin
Większość osób na co dzień pije popularne, herbaty ekspresowe z marketu. Nawet jeśli nie należysz do grona pasjonatów tego napoju, warto czasem poznać lepszej jakości odmiany. Proces zaparzenia i picia tradycyjnej herbaty chińskiej to prawdziwa rozkosz dla duszy i ciała.
Może Cię też zainteresować:
- Herbata oolong – jak parzyć turkusowy ulung? Jakie są właściwości herbaty oolong?
- Prozdrowotne właściwości żółtej herbaty – naparu znanego za czasów panowania dynastii Qing. Jak parzyć herbatę żółtą?
- Czerwona herbata. Jak ją parzyć i czy ma właściwości odchudzające? Pu-erh i inne odmiany herbaty czerwonej
- Herbata kwiaty – rodzaje i porady dotyczące zakupu. Poznaj herbatę kwitnącą, której kwiaty rozwijają się podczas parzenia
- Niebieska herbata, czyli klitoria ternateńska. Właściwości zdrowotne picia Butterfly Pea Tea
- Czarna herbata, czyli najpopularniejszy napój na świecie. Czy herbata czarna ma właściwości prozdrowotne? Jak ją zaparzać?
- Earl Grey – czarna herbata liściasta o angielskiej proweniencji. Historia i ciekawostki o piciu herbaty Earl Grey
- Herbata jaśminowa, czyli zielona herbata o dodatkowym aromacie. Jak ją parzyć i jakie są właściwości herbaty jaśminowej?