Herbata granulowana czarna – zdrowa czy szkodliwa? Czym różni się indyjska herbata granulowana od rozpuszczalnego napoju?

Herbata granulowana kojarzy się ze słabej jakością napojem, który z herbatą ma właściwie niewiele wspólnego. Jak sprawa ta wygląda w rzeczywistości? Czy granulowana herbata to rzeczywiście produkt, którego lepiej się wystrzegać?

W sklepach możesz znaleźć produkty o różnych podobnie brzmiących nazwach:

  • herbata granulowana,
  • rozpuszczalna,
  • instant.

Wbrew pozorom każda z nich oznacza coś innego. Herbata instant nie ma właściwie nic wspólnego z pełnymi antyoksydantów, aromatycznymi liśćmi. Na czele jej składu widnieje tylko cukier i syrop glukozowy. Rozpuszczalna herbata jest podobnej klasy produktem, co kawa rozpuszczalna – można powiedzieć, że jest to rozpuszczalna w wodzie, przetworzona esencja. Natomiast prawdziwa herbata granulowana wcale nie jest zła ani jakkolwiek szkodliwa!

Herbata granulowana a herbaciany napój rozpuszczalny

Niewątpliwą zaletą herbaty granulowanej jest fakt, że łatwo jest ją przechowywać i przygotowywać. Słodkie, owocowe napoje herbaciane rozpuszczalne w wodzie są wręcz uwielbiane przez dzieci. Niestety, w ich składzie nie znajdziesz prawdziwej herbaty – lub będą to tylko jej niewielkie ilości. Przykładowy skład takiego produktu skierowanego do najmłodszych wygląda następująco:

  • cukier;
  • glukoza;
  • kwas cytrynowy;
  • ekstrakt herbaty czarnej;
  • sok cytrynowy;
  • aromaty;
  • witamina C;
  • odtworzony sok z suszonego soku cytrynowego.

Jak widzisz, jest to bardzo słodki, wysoko przetworzony i niekorzystny dla zdrowia produkt. Jego jedyną zaletą jest kuszący smak i prostota przygotowania. Podobnie jak w przypadku innych produktów typu instant, tę „herbatę” wystarczy zalać wodą. Nie myl jednak tego granulowanego napoju herbacianego z prawdziwą granulowaną herbatą!

Indyjska herbata granulowana czarna

Inaczej wygląda czarna herbata granulowana. Do jej produkcji wykorzystuje się dużo lepszej jakości surowce – przede wszystkim prawdziwe herbaciane listki. Poddawane są one tym samym procesom suszenia i fermentacji, co herbaty sprzedawane w torebkach lub w formie luźno pakowanych liści. Są one jednak rozdrobnione i zbite w postać granulek. Po zalaniu ich wrzątkiem uwalniają swój głęboki smak i aromat.

Przez lata nawet czarna herbata granulowana uchodziła za najgorszy ze wszystkich rodzajów tego napoju. Wytwarzana była metodą mechaniczną poprzez miażdżenie, rozrywanie i zgniatanie fermentujących łodyg bądź gorzej jakości listków. Przez tak przygotowany surowiec przepuszczano następnie gorące powietrze, by zatrzymać proces utleniania. O złej jakości tego naparu świadczył przede wszystkim jej kolor, brak intensywnego aromatu i cena – nieporównywalnie niższa niż standardowa herbata liściasta. W Polsce wynosiła zaledwie około 1 zł za 100 g.

W dzisiejszych czasach wygląda to jednak całkiem inaczej. Herbata granulowana produkowana jest z delikatnych, ręcznie zbieranych i przygotowywanych listków. Warto jednak pamiętać o tym, że jest to kategoria produktów, z którymi trzeba bardzo uważać. Łatwo o słabej jakości granulaty, które w niczym nie różnią się od dawnej „herbaty”. Najlepiej przed kupnem sprawdzić skład widniejący na opakowaniu. Nie daj się też skusić podejrzanie niskim cenom! To m.in. one świadczą o słabej jakości i wątpliwym pochodzeniu.

Czy herbata czarna granulowana jest zdrowa?

Herbata granulowana czarna podczas parzenia uwalnia do wody większe ilości garbników, a więc tak przygotowany napar jest bardziej gorzki niż niektóre inne rodzaje herbat. Napój ten posiada piękny, brunatno-słomkowy kolor. Poza tym każda filiżanka herbaty jest bogata w:

  • przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki;
  • pobudzające teiny;
  • stymulującą do działania kofeinę;
  • cenne minerały.

Parzenie takiego napoju wygląda tak samo, jak parzenie herbaty liściastej. Wystarczy odmierzyć łyżeczkę produktu i zalać go gorącą wodą. Ciekawą opcją podobną do granulowanej herbaty jest też tzw. gunpowder tea – malutkich kuleczek, które po zalaniu wodą dosłownie eksplodują, rozwijając się do pełnych liści.

Herbata granulowana to nie to samo co chemiczne produkty rozpuszczalne typu instant. W prawdziwym granulacie z aromatycznych liści nie znajdziesz żadnych dodatków cukru ani innych substancji wątpliwego pochodzenia. Uważaj jednak, aby podobne nazewnictwo nie zmyliło cię do kupienia napojów gorszej jakości. Granulowana herbata o sprawdzonym pochodzeniu ma takie same właściwości, jak inne czarne herbaty.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
ciasto do kawy

Ciasto do kawy. Poznaj proste i szybkie przepisy na deser!

Następny artykuł
kawa filtrowana

Kawa filtrowana – jakie ma zalety i jak smakuje?

Zobacz też