Tort kawowy elegancko prezentuje się na stole, ze względu na zawartość kawy nie jest przesłodzony, a do tego wykonasz go równie łatwo jak zwykłe ciasto. Kawę możesz dodać zarówno do kremu, jak i do biszkoptu. Sprawdź także nasz przepis na łatwy tort kawowy z mascarpone bez pieczenia!
Jakiej kawy użyć do przygotowania tortu kawowego?
Rodzaj kawy nie ma dużego znaczenia. Torcik kawowy czy krem udadzą się zarówno wówczas, gdy użyjesz kawy z ekspresu przelewowego czy kawiarki, jak i kawy rozpuszczalnej. Wystarczy nawet zwykła kawa z fusów zalanych gorącą wodą. To, jaki rodzaj naparu wybierzesz, będzie miało jednak do pewnego stopnia wpływ na smak tortu. Jeśli więc nie przepadasz np. za kawą rozpuszczalną i nie chcesz wyczuwać jej w deserze, wybierz kawę zaparzoną w inny sposób.
Tort kawowy możesz podawać nawet dzieciom. Pamiętaj jedynie, by w takim przypadku zamienić zwykłą kawę na kawę zbożową, tzw. inkę.
Uniwersalny przepis na krem kawowy do tortu
Umiesz robić torty i przygotowujesz je samodzielnie, ale chcesz coś zmienić w dobrze znanych przepisach? Zamiast dżemem czy bitą śmietaną przełóż biszkopt pysznym kremem kawowym z mascarpone! Jak zrobić taki krem?
Lista składników na krem kawowy:
- serek mascarpone – 500 g;
- śmietanka kremówka (30 lub 36%) – 800 g;
- 4 łyżki zaparzonej kawy rozpuszczalnej lub espresso;
- 4 łyżki cukru pudru.
Jak zrobić krem kawowy – instrukcja krok po kroku:
- Śmietanka powinna być dobrze schłodzona. Przed rozpoczęciem pracy włóż ją na kilka godzin do lodówki lub na 20 minut do zamrażarki.
- Przygotuj espresso w ekspresie lub zalej kawę rozpuszczalną wrzątkiem. Przestudź napar.
- Włóż mascarpone do miski i wlej schłodzoną kawę.
- Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej mikserem.
- Ubij schłodzoną śmietankę, najpierw na małych obrotach, a następnie na coraz większych. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo cukier. Śmietanka powinna być ubita na sztywną pianę, a cukier całkowicie rozpuszczony.
- Do ubitej śmietanki dodaj mascarpone z kawą. Wymieszaj całość mikserem.
- Twój kawowy krem jest gotowy. Możesz go użyć do przełożenia tortu, ciasta lub wafli.
Biszkopt kawowy – jak upiec bazę do tortu?
Biszkopt kawowy to uniwersalna baza do tortu. Możesz go przełożyć kremem czekoladowym z kakao, dżemem, bitą śmietaną albo… kolejną porcją kawy w postaci kremu. Sprawdź, jak zrobić przepyszny biszkoptowy tort kawowy!
Lista składników:
- 6 jajek w rozmiarze M;
- mąka pszenna tortowa – 120 g;
- mąka ziemniaczana – 120 g;
- drobny cukier do wypieków – 200 g;
- 4 łyżki gorącej wody;
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej lub 4 łyżki zaparzonego espresso;
- na poncz – do nasączenia: 1 szklanka zaparzonej kawy.
Przygotuj także tortownicę, mikser z trzepaczką do ubijania białej, pędzelek do nasączania, dużą miskę, łyżkę.
Jak zrobić tort kawowy – instrukcja krok po kroku:
- Zaparz kawę i pozostaw ją, aby ostygła.
- W misce wymieszaj oba rodzaje mąki.
- Oddziel białka od żółtek.
- Ubij białka na sztywną pianę za pomocą miksera.
- W czasie ubijania dodawaj stopniowo cukier i po jednym żółtku.
- Następnie powoli wlej kawę.
- Ostrożnie połącz masę kawową z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj całość, używając szpatułki.
- Wyłóż dno tortownicy papierem. Przełóż ciasto do tortownicy i włóż do piekarnika.
- Piecz w temperaturze 180° przez około 30 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu oddziel biszkopt od brzegów formy i, nie wyjmując go, przełóż na blat, z dnem formy na wierzchu.
- Po przestudzeniu biszkopt przetnij na 3 części i każdą z nich nasącz ponczem z kawy.
- Gotowy kawowy tort możesz przełożyć dowolnym delikatnym kremem.
Nie masz czasu? Sprawdź przepis na tort kawowy bez pieczenia
Ciasto kawowe z herbatników to idealny tort dla tych, którzy nie mają czasu na pieczenie. Torcik wystarczy przygotować i schłodzić w lodówce. Poznaj przepis na tort kawowy bez pieczenia z dodatkiem likieru amaretto!
Lista składników:
- serek mascarpone – 500 g;
- śmietanka kremówka 36% – 750 ml;
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej;
- 250 ml zaparzonej mocnej kawy;
- 3 łyżki cukru pudru;
- likier amaretto (możesz zastąpić wódką) – 50 ml;
- herbatniki maślane – 160 g;
- podłużne biszkopty – 150-200 g;
- rozpuszczone masło – 40-50 g.
Tort kawowy bez pieczenia – instrukcja krok po kroku:
- Zaparz kawę i zostaw ją do ostygnięcia.
- Pokrusz herbatniki i zmieszaj je z masłem za pomocą blendera.
- Wyłóż masę na dno tortownicy i włóż naczynie do lodówki.
- Przygotuj krem: ubij schłodzoną śmietanę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodaj mascarpone, a na koniec kawę.
- Krem podziel na dwie części.
- Pierwszą część kremu wyłóż na spód z herbatników i masła.
- Na kremie ułóż nasączone likierem lub wódką biszkopty.
- Ułóż kolejną warstwę kremu na biszkoptach.
- Aby przygotować piękny tort, możesz udekorować wierzch bezami, ziarnami kawy lub czarną porzeczką.
Tort kawowy i krem są najlepszym dowodem na to, że kawa i słodkości to zawsze udane połączenie. Wypróbuj nasze przepisy – deser na pewno ci się uda, nawet jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu!
Może Cię też zainteresować:
- Krem kawowy – doskonały dodatek do tortu
- Tort cappuccino – z serkiem mascarpone i białą czekoladą
- Ciasto kawowe – poznaj łatwe przepisy
- Ciasto do kawy. Poznaj proste i szybkie przepisy na deser!
- Szybkie ciasteczka do kawy – idealny przepis na kruche przekąski z prostych składników
- Jak zrobić likier kawowy i z czym go podawać?
- Kawa z pianką – jak przygotować pyszną kawę z delikatną pianką? Poznaj sprawdzone przepisy!
- Bimber kawowy – jak go zrobić?