Tort cappuccino – z serkiem mascarpone i białą czekoladą

Taki kawowy deser docenią zarówno zwolennicy delikatnego smaku cappuccino, ale i wszyscy amatorzy słodyczy. Tort cappuccino nie dość, że wybornie smakuje, to jego konsystencja dostarcza dodatkowej przyjemności. Sprawdź, jak uzyskać idealnie wilgotny biszkopt w torcie kawowym.
tort cappuccino

Tort o smaku cappuccino to wypiek, któremu trudno się oprzeć. Jego samodzielnie przygotowanie wymaga nieco wysiłku, jednak efekty robią wrażenie. szczególnej uwagi wymaga wypieczenie odpowiedniego, puszystego biszkoptu. Poznaj dokładny przepis na ten efektowny, słodki wypiek, kluczowe składniki i możliwe formy podania. Tort cappuccino można ozdobić na rozmaite sposoby.

Tort cappuccino – przepis na idealny biszkopt

Aby stworzyć biszkopt kawowy, przygotuj:

  • 3/4 szk. mąki pszennej;
  • 2 łyżki kakao;
  • 6 jajek;
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 szklankę cukru;
  • łyżeczkę proszku do pieczenia;
  • szczyptę soli.

Aby nasączyć kawowy wypiek, wykorzystaj zaparzoną kawę z dodatkiem alkoholu. Najlepiej sprawdzi się tu wódka lub rum. Innym sposobem jest nasączanie przestudzoną, lekko słodką herbatą. Pamiętaj, aby dozować płyn. Biszkopt tortu ma być wilgotny, ale nie przemoczony.

Do wypieku biszkoptu będziesz potrzebować tortownicy o średnicy 20–23 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia albo posmaruj masłem. W ostatnim przypadku musisz podsypać blachę dodatkowo bułką tartą, by zapobiec przywieraniu ciasta w trakcie pieczenia. Następnie:

  1. Dokładnie oddziel żółtka od białek.
  2. Do miski z białkami dodaj sól i ubij razem do uzyskania gęstej piany.
  3. W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z kakao i cukrem. Możesz to zrobić za pomocą miksera. Mieszaj dopóki nie uzyskasz gładkiej masy.
  4. Do żółtek, kakao i cukru dodaj mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, proszek do pieczenia i i ok. 5 łyżek piany z białek.
  5. Ponownie wszystko wymieszaj do jednolitej konsystencji.
  6. Dodaj resztę białej i za pomocą rąk delikatnie wymieszaj.
  7. Powstałą masę biszkoptową przełóż do tortownicy.
  8. Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza.
  9. Piecz przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Jak uniknąć opadnięcia ciasta po wyjęciu z piekarnika? Odwróć go na drugą stronę lub upuść na blat z wysokości 50 centymetrów. Dzięki temu gorące powietrze na zassie ciasta do środka i uleci na zewnątrz.

Tort z masą cappuccino. Jak ją zrobić?

By stworzyć krem cappuccino, potrzebujesz:

  • 250 g serka mascarpone;
  • 250 ml śmietany kremówki 36%;
  • 120 g białej czekolady;
  • 1 łyżki cukru pudru;
  • 3 saszetek cappuccino.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. W niewielkim garnku rozgrzej białą czekoladę i śmietanę.
  2. Dodaj do masy zawartość saszetek z cappuccino.
  3. Mieszaj, dopóki wszystkie składniki się nie połączą, a kawowy proszek się nie rozpuści.
  4. Zdejmij garnek z ognia i przykryj go folią. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Kiedy masa się ochłodzi, włóż ją na całą noc do lodówki.
  6. Po ok. 12 godzinach serek mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i mikserem ubij na sztywną pianę.
  7. Przygotowaną wcześniej masę kawową, śmietanę oraz czekoladę zmiksuj do zgęstnienia. Dodaj serek mascarpone.
  8. Połącz ze sobą całość, krótko miksując na niskich obrotach. Chodzi o uzyskanie gładkiej i jednolitej masy.

Tort cappuccino. Ostatni etap

Finalny etap tego kawowo-czekoladowego deseru to przekładanie biszkoptu masą. Jak zrobić to właściwie?

  1. Podziel biszkopt na 3 lub 4 blaty. W tym celu warto wykorzystać specjalny, strunowy nóż do ciasta.
  2. Umieść jeden blat na paterze.
  3. Nasącz i posmaruj go kremem, a następnie przykryj kolejnym blatem.
  4. Powtarzaj tę czynność, aż wykorzystasz każdy z blatów.
  5. Ostatni blat i boki tortu posmaruj pozostałym kawowym kremem.

Czekoladowe ozdoby – jak udekorować tort cappuccino?

Aby własnoręcznie stworzyć przepyszne i estetyczne dekoracje, wykorzystaj:

  • 250 ml śmietany kremówki;
  • 50 g gorzkiej czekolady;
  • 50 g białej czekolady;
  • 1 saszetkę cappuccino.

Przygotowanie:

  1. Gorzką czekoladę rozpuść w rondelku.
  2. Na rozłożonym na blaszce papierze do pieczenia lej ją z łyżki, tworząc fantazyjne esy floresy.
  3. To samo zrób z białą czekoladą.
  4. Włóż blachę do lodówki i poczekaj, aż czekoladowe wzory zastygną.

Tuż przed zdobieniem tortu cappuccino wymieszaj śmietaną ze sproszkowana kawą. Dobrze ubij te składniki. Powstałą w ten sposób kawową bitą śmietaną umieść w rękawie dekoracyjnym. Możesz wykorzystać dowolne końcówki rękawa, np. w kształcie gwiazdy. Stwórz wybrane wzory na powierzchni tortu. Możesz go ozdobić także u podstawy, jeśli jest na to miejsce. Wyciągnij z lodówki czekoladowe ozdoby i połam je na różne sposoby. Możesz obłożyć nimi ciasto w dowolny sposób.

Tak powstały wypiek umieść w lodówce na przynajmniej 3 godziny. Najlepiej będzie schładzać go nawet przez całą noc. Pamiętaj, by także w trakcie rozkoszowania się jego smakiem, pozostałą część tortu cappuccino trzymać w lodówce.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
bawarka

Czy picie bawarki może pobudzić laktację? Ciekawostki o piciu herbaty z mlekiem

Następny artykuł
cappuccino

Jak stworzyć prawdziwe włoskie cappuccino? Czym się różnią cappuccino i kawa latte? Poznaj sekrety parzenia kawy z mlekiem!

Zobacz też