Niebieska herbata, czyli klitoria ternateńska. Właściwości zdrowotne picia Butterfly Pea Tea

Niebieska herbata? Choć brzmi jak sezonowa moda, ciemnoniebieski napar z klitorii ternateńskiej pija się od wieluset lat. Czy wiesz, że taka herbata ma wiele właściwości zdrowotnych?
niebieska herbata

Przeczytaj, dlaczego warto pić herbatę z Clitoria Ternatea, co mówi o niej ajurweda, i skąd bierze się jej przepiękny niebieski kolor. Przedstawiamy wszystko, co powinieneś wiedzieć o herbacie klitorii.

Niebieska herbata – napar z klitorii ternateńskiej czy niebieska herbata Oolong?

Pojęciem niebieskiej herbaty określa się dwa rodzaje naparów:

  1. Herbatę Oolong.
  2. Butterfly Pea Tea (napar z klitorii ternateńskiej, zazwyczaj bez dodatku liści herbaty).

W artykule skupiamy się przede wszystkim na herbacie z klitorii, rozróżnienie jest jednak ważne dla smakosza herbat. Zacznijmy od „smoczej herbaty”, czyli herbat Oolong.

Uwaga: herbaty Oolong są często są mieszane z suszonymi kwiatami blue butterfly pea, czyli klitorią ternateńską. Twoja herbata może być więc podwójnie niebieska.

Niebieska herbata Oolong

Herbata Oolong (pot. Ulung) nazywana jest niebieską lub turkusową ze względu na lekko srebrzystą barwę liści. Przyrządza się ją z liści herbaty chińskiej (Camellia Sinensis) uprawianej jak wskazuje nazwa w Chinach, głównie w prowincjach Fujian i Anxi. Przed procesem obróbki nie różni się niczym od herbaty zielonej czy czarnej. Jej charakterystyczny kolor pojawia się po poddaniu herbaty metodzie fermentacji częściowej, uzupełnionej suszeniem.

Niebieska herbata Butterfly Pea Tea

Niebieska herbata, często nazywana też „Butterfly Pea Tea” (od angielskiej nazwy rośliny) to napar z suszonych kwiatów klitorii ternateńskiej. Przymiotnik niebieska pochodzi tutaj od intensywnego zabarwienia naparu. Smak herbaty jest ziołowy, drzewny, podobny do zielonej herbaty.

Co warto wiedzieć o roślinie, głównym (a często jedynym) składniku herbat „Blue Butterfly Pea Tea”?

Klitoria ternateńska – co to za roślina? Czy kwiat klitorii zawiera niebieski barwnik?

Klitoria ternateńska (Clitoria ternatea) to tropikalna roślina zielna uprawiana w Tajlandii, Indiach i Chinach. Ze względu na piękny kwiatostan o głębokim kolorze, uprawiana głównie jako roślina ozdobna.

Napój z klitorii popularnie wykorzystywana jest też w Ajurvedzie, czyli tradycyjnej medycynie indyjskiej. Jej nazwa rodzajowa i łacińska nazwa odnoszą się do łechtaczki (clitoris), płatki kwiatów są bowiem dość podobne do kobiecych narządów płciowych.

Skąd bierze się charakterystyczny kolor naparu?

Skąd bierze się intensywnie niebieski kolor herbaty? Kolor jest skutkiem wysokiej zawartości antocyjanów, barwników naturalnie występujących w roślinach. Są one rodzajem przeciwutleniaczy i opóźniają procesy starzenia.

Co ciekawe, kolor kwiatostanów rośliny zmienia się pod działaniem pH gleby. Pod działaniem kwasów kwiaty są czerwone, niebieskie wskazują na glebę zasadową. Wrażliwość napoju na pH można przetestować w domu, dodając do filiżanki odrobinę soku z cytryny lub limonki. Napar reaguje i zmienia swój kolor na fioletowy. Po dorzuceniu kilku różyczek hibiskusa barwa zmieni się z kolei na jaskrawoczerwoną.

Czy niebieska herbata ma właściwości zdrowotne?

W czym może pomóc picie naparu z kwiatów klitorii? Ma on ogrom cennych składników i stosowany jest zarówno w medycynie tradycyjnej jak i konwencjonalnej. Co wchodzi w skład kwiatów?

Skład klitorii

Składniki obecne w kwiecie klitorii to między innymi:

  • antocyjany, przeciwutleniacze odpowiedzialne za niebieską barwę rośliny. Mają działanie antynowotworowe i opóźniające starzenie organizmu;
  • witaminy C, B, A;
  • flawonoidy, mające właściwości antyoksydacyjne;
  • laktony, działające przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo;
  • fitosterole, obniżające poziom cholesterolu.

Oczywiście sama obecność tych składników nie oznacza, że picie naparu z klitorii będzie lecznicze. Picie herbaty może jednak znacznie wspomagać organizm i pozytywnie wpływać na ciało.

Antocyjany

Niebieski barwnik, będący jednocześnie przeciwutleniaczem, hamuje aktywność enzymów biorących udział w reakcjach zapalnych. Dzięki ich działaniu, picie niebieskiej herbaty ma również pozytywny wpływ na zwiększenie przepuszczalności naczyń krwionośnych.

Związki antocyjanowe zwiększają też proces regeneracji wzroku i wzmacniają adaptację oka do ciemności.

Ajurweda

Ususzone kwiaty rośliny są wykorzystywane w medycynie ajurwedyjskiej, która przypisuje jej szereg właściwości takich jak:

  • wzmocnienie pracy mózgu (szczególnie zalecana przy stanach stresowych);
  • działanie moczopędne, wydalanie nadmiaru płynów z organizmu;
  • działanie przeciwbólowe;
  • działanie przeciwgorączkowe i przeciwzapalne;
  • działanie relaksujące i rozluźniające mięśnie.

Ajurweda oraz tradycyjna medycyna chińska wskazują też na właściwości prozdrowotne klitorii, szczególnie ciekawe dla kobiet. Przypominający żeńskie narządy rodne kwiatostan po ususzeniu ma wiele cennych właściwości. Choć nie zostało to udowodnione naukowo, uważa się, że picie niebieskiej herbaty zwiększa libido i reguluje cykl miesiączkowy.

Przeciwskazania do picia niebieskiej herbaty

Niebieska herbata klitoria ma wiele właściwości prozdrowotnych, powinna być jednak ostrożnie spożywana przez osoby z niskim ciśnieniem lub zaburzeniami krzepnięcia krwi. Naparu nie powinny spożywać (bez konsultacji z lekarzem) kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Jak parzyć i pić Butterfly Pea Tea?

Są dwa główne sposoby na picie niebieskiej herbaty klitorii: orzeźwiające „Nam Dok Anchan” oraz typowy napar z suszu.

Nam Dok Anchan

W Tajlandii i Wietnamie blue butterfly tea jest mieszane z miodem i cytryną i serwowane jako napój orzeźwiający, popularny w hotelach i spa. Drink nazywa się „Nam Dok Anchan”.

Tradycyjny napar

Jak przygotować najprostszą herbatę z clitoria ternatea?

  1. Wsyp do zaparzacza kilka różyczek klitorii. Aby uwolnić niebieski kolor, potrzebne jest przynajmniej 3-4 pączki kwiatków. Ajurweda zaleca przynajmniej dziesięć pączków.
  2. Zalej sitko/zaparzacz gorącą wodą;
  3. Odstaw na kilka minut (od 5 do 10 w zależności od pożądanej intensywności);
  4. Ciesz się smakiem i barwą napoju. Czas na chwilę relaksu!

Wiesz już wszystko o cieszącej wzrok niebieskiej herbacie; o jej właściwościach, historii; ale przede wszystkim jak ją zaparzyć! Tylko nie zapomnij podpatrzeć uwalniania się barwy podczas parzenia. Delikatna i stopniowa zmiana barwy to spektakl sam w sobie, a co najlepsze, zakończony filiżanką herbaty.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
yerba mate

Yerba mate – intensywnie pobudzający napar zdrowszy od kawy

Następny artykuł
herbata na ból brzucha

Herbata na ból brzucha - jak zminimalizować dolegliwości ze strony układu pokarmowego?

Zobacz też