Kawa z kardamonem to rozgrzewający napój o intensywnym charakterystycznym aromacie przyprawy i jej właściwościach. Dla amatorów najróżniejszych połączeń smakowych z kawą w roli głównej będzie doskonała, chociaż nie nowa propozycja, bo ta metoda znana jest już od dawna w krajach arabskich.
Europejski przepis na parzenie kawy z kardamonem różni się od tego arabskiego. Tamtejsze rytuały wymagają specjalnego sprzętu, a powstałe w ten sposób napary są bardzo mocne i intensywne. Europejskie standardy znacznie upraszczają te procedury, nie oznacza to jednak, że smak kawy traci na jakości. Mieszanie smaku kawy z różnymi korzennymi aromatami przypraw sprawia, że powstają coraz to inne niesamowite smaki o dobroczynnych właściwościach dla organizmu. Proces pozyskiwania jakościowych ziaren jest długi i wymaga wiele pracy jest więc bardzo cenny.
Kardamon – jedna z najdroższych przypraw świata
Jedną z takich unikatowych przypraw jest właśnie kardamon, jedna z najdroższych na świecie. To roślina wysoka na 2 do 5 metrów z niebiesko- białymi kiściami kwiatów, które po przekwitnieniu dają strąki z nasionami. Te zbiera się w okresie od października do grudnia, ponieważ wtedy mają najwięcej aromatu. Tak pozyskane ziarna suszy się. Kardamon naturalnie rośnie w lasach tropikalnych Indii i Kambodży i Cejlonu. Ten najbardziej wartościowy pochodzi z Wybrzeża Malabarskiego. Obecnie kardamon uprawia się na plantacjach, zapewniając mu optymalne warunki do wzrostu.
Do czego używa się ziaren kardamonu
Tę przyprawę stosuje się w kuchni do przygotowywania potraw tak słodkich, jak i słonych. Nadaje im charakterystyczny korzenny lekko kamforowy, słodko-pikantny smak z nutą cytryny. Tą przyprawą pachnie zwłaszcza kuchnia indyjska (przyprawa garam masala, dhal, curry, korzenne ciasteczka). Kardamon dodaje się do likierów, ciast, mieszanek przypraw korzennych, lodów, marynat. Wystarczy szczypta tego intensywnego smaku, żeby poczuć różnicę.
Kardamon ceniony jest także w przemyśle kosmetycznym. Ekstrakty dodawane są do kremów, balsamów i perfum.
Rodzaje przyprawy, ziarno ziarnu nie równe
Kardamon może być zielony lub czarny . Różnią się między sobą intensywnością. Ten czarny ma posmak dymny i jest mniej gorzki. Do kawy z kardamonem używa się raczej zielonych ziaren. Sprzedaje się go w postaci całych strąków, wyłuskanych ziaren, lub zmielonego proszku. Z ziaren metodą destylacji wytwarzany jest także olejek kardamonowy. Najlepiej kupować ten w strąkach, żeby mieć pewność, że za wysoką ceną idzie faktyczna jakość ziaren kardamonu. Poza tym olejki eteryczne odpowiedzialne za smak i zapach przyprawy szybko się ulatniają dlatego lepiej sproszkować go samodzielnie tuż przed użyciem.
Kardamon do kawy? Jak działa przyprawa w połączeniu z kawą
Kawę z kardamonem i cynamonem serwujemy sobie raczej ze względów smakowych. Dodatkowym atutem niech będą pozytywne efekty uboczne, jakie może nam przynieść regularne jej spożywanie. Zacznijmy od tego, jak wpływa na układ trawienny. Działa antybakteryjnie i odświeża oddech, wspomaga metabolizm poprzez oczyszczenie z toksyn i usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Kardamon jest dobry na wzdęcia, mdłości, działa rozkurczowo. Kawa z tą przyprawą będzie łagodzić problemy żołądkowe i regulować trawienie. Z pewnością wypita po obfitym posiłku pomoże w jego trawieniu i zlikwiduje uczucie ciężkości.
Kawa na niestrawność, na przeziębienie, na serce
Kardamon to roślina z rodziny imbirowatych i jak wiele z nich ma działanie lecznicze. Zwalcza bakterie i stany zapalne w organizmie. Ma właściwości rozgrzewające. Taki napój kawowy pity w czasie przeziębienia przyniesie ulgę dla zatkanego nosa i pomoże w bólu gardła. Obniża też ciśnienie krwi i dobrze działa na serce.
Przepis na kawę z kardamonem z kawiarki
Oczywiście jak zawsze na smak gotowego napoju wpływa jakość poszczególnych produktów. Kardamon najlepiej kupić pod postacią całych ziaren i zmielić lub zmiażdżyć w moździerzu tuż przed użyciem. Będzie wtedy bardziej aromatyczny. Metod parzenia samej kawy też jest wiele. Jedni mówią, że najlepiej zagotować najpierw wodę z kardamonem i dopiero potem dosypać kawę. Wtedy potrzebny będzie tygielek, żeby ją zaparzyć. Kawę ze świeżo mielonym kardamonem można też wsypać do kawiarki lub innego zaparzacza. Tak przygotowaną kawę najlepiej podać z dodatkiem miodu i cynamonu.
Joanna Jagiełło i jej cykl książek „Kawa z kardamonem”, co mają wspólnego z aromatycznym napojem
„Kawa z kardamonem” to także tytuł kawowej serii Joanny Jagiełło w tym tytuł pierwszego tomu. Główną bohaterkę Linkę czeka trudny egzamin gimnazjalny. Naukę utrudnia jej odnalezienie przypadkiem starej tajemnicy rodzinnej, którą usiłuje zrozumieć. W tle oczywiście pojawia się aromatyczna kawa z kardamonem, na którą autorka podaje przepis, który już podczas czytania pobudza kubki smakowe i zachęca do skosztowania.
Kubek kawy – dobrej, pachnącej przyprawami z pewnością poprawi nasz nastrój niezależnie od tego, jakie jeszcze dobroczynne skutki nam przyniesie. Przygotowanie kawy z kardamonem nie jest trudne i możemy pokusić się o zrobienie jej w domu. Nie bójmy się próbować nowych smaków, zwłaszcza że to połączenie zostało sprawdzone już dawno temu i cały czas jest to ceniony wśród smakoszy kawy napój.
Może Cię też zainteresować:
- Idealna kawa zimowa – co dodać, żeby napój był smaczny i aromatyczny, a także rozgrzewający?
- Chai latte – poznaj przepis na rozgrzewającą herbatę
- Kawa po marokańsku – orientalna podróż pełna aromatycznych doznań
- Masala chai – przepis na herbatę z mlekiem i przyprawami. Czym zaskoczy cię indyjski przysmak?
- Kawa piernikowa – świąteczna alternatywa dla gorącej czekolady. Sprawdź, jak ją przygotować!
- Herbata rozgrzewająca idealna na jesienne i zimowe wieczory. 5 prostych przepisów
- Herbata świąteczna – rozgrzewający napój, który idealnie wpasuje się w bożenarodzeniowy klimat
- Rozgrzewająca kawa z cynamonem – sprawdź, jak działa ta korzenna przyprawa w połączeniu z kawą