To warto wiedzieć!
- Kawę po grecku przygotowuje się w ten sam sposób co kawę po turecku.
- Kawa po grecku jest dość prosta w przygotowaniu – najistotniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji składników i zdjęcie kawy z ognia we właściwym momencie.
- Do przyrządzenia kawy po grecku potrzebny jest tradycyjny tygielek.
Czym jest kawa po grecku?
Kawa po grecku jest naparem, który przygotowuje się w miedzianym tygielku, tradycyjnie podgrzewanym na piasku. Dokładnie w ten sam sposób przyrządza się kawę po turecku. Dlaczego zatem istnieją dwie nazwy? Krótko mówiąc: wynika to ze względów politycznych. Kawę po grecku podaje się w filiżankach, które mają nawet swoją nazwę – demitasse. Mieszczą one około 60–90 mililitrów kawy, a więc niewiele w porównaniu do tradycyjnej filiżanki do kawy. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby w warunkach domowych kawa po grecku była serwowana w filiżankach do espresso. Należy też wiedzieć, że greckiej kawy nie odcedza się przed podaniem, zatem w wielu miejscach podaje się ze szklanką wody (by móc przepłukać usta).
Kiedy najlepiej pić kawę po grecku?
Masz wolne popołudnie? A może właśnie szykuje ci się spotkanie w gronie znajomych? Zatem to wręcz doskonałe okazje do tego, aby przygotować kawę po grecku. Gdy masz nieco czasu na ten napar, to oznacza, że jest to odpowiednia chwila. Pamiętaj, że kawa po grecku wymaga koncentracji i skupienia. Nie jest to napar, który przygotujesz w kilkanaście sekund, czy kawa, która sama się przyrządzi. Zatem zasada jest jedna: jeśli masz nieco wolnego czasu, to jak najbardziej warto, abyś przygotował pyszną kawę po grecku.
Jak przygotować kawę po grecku?
Klasyczna kawa po grecku jest przygotowywana w niedużym, zwykle miedzianym tygielku o wąskiej szyjce i długiej rączce. Najlepiej do tego nadaje się specjalna, drobno zmielona kawa. Jej konsystencja powinna przypominać cukier puder. Jeśli chcesz, to możesz też przygotować cukier, choć nie jest to niezbędny składnik kawy po grecku. Co więcej, opcjonalne są też przyprawy takie jak imbir, cynamon, czy kardamon, które podkręcają smak.
Przepis na kawę po grecku – krok po kroku
Oto przepis na idealną kawę po grecku:
- Zacznij od odmierzenia odpowiedniej ilości kawy, pamiętając, że jedna filiżanka wody to jedna czubata łyżeczka świeżo mielonej kawy.
- Przygotuj tygielek i wsyp do niego kawę i cukier. Zazwyczaj dodaje się jedną łyżeczkę cukru na łyżeczkę kawy, choć oczywiście jeśli chcesz, to możesz dodać go nieco mniej lub więcej.
- Taką mieszankę zalej zimną wodą i dokładnie wymieszaj.
- Postaw tygielek na niedużym ogniu i wolno podgrzewaj. Staraj się nie dopuszczać do wrzenia. Gdy zauważysz, że pojawia się piana, a kawa się podnosi, to zdejmij ją z ognia i poczekaj trochę, aż opadnie.
- Ten proces musisz powtórzyć dwukrotnie.
- Gdy fusy opadną na dno, to możesz przejść do rozlewania kawy do filiżanek. To trochę trwa, a jeśli chcesz to nieco przyspieszyć, to możesz dodać do tygielka kilka kropel zimnej wody (przy końcu parzenia).
Z powyższego artykułu wiesz już, czym jest kawa po grecku i jak możesz ją przygotować. Jeśli masz ochotę na kawę o delikatnym, ale też wyrazistym smaku oraz intensywnym zapachu, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że pokochasz kawę po grecku!
Może Cię też zainteresować:
- W jaki sposób parzy się kawę po turecku?
- Kawa po turecku – jak ją parzyć? Poznaj zalety kawy tureckiej i tajniki jej prawidłowego przygotowania
- Kawa z pianką – jak przygotować pyszną kawę z delikatną pianką? Poznaj sprawdzone przepisy!
- Kawa z brandy – jak ją zrobić?
- Kawa z lodami – jak przygotować pyszny i pobudzający napój? Poznaj prosty przepis!
- Kawa piernikowa – świąteczna alternatywa dla gorącej czekolady. Sprawdź, jak ją przygotować!
- Kawa Nitro – jaki ma smak i czy warto ją wypróbować?
- Jak zalewać kawę sypaną? Czy używać wrzątku?