Kawa kuloodporna ma bez wątpienia sporo zalet, a najważniejsze jest zapewnienie poczucia sytości. To wynika z faktu, że do mocnego naparu dodawane są… olej i masło. To nieoczywiste, dla niektórych nie do zaakceptowania połączenie cieszy się coraz większą popularnością. Ku zdziwieniu dietetyków, którzy przestrzegają przed sięganiem po ten napój.
Kawa kuloodporna – plusy i minusy
Zwolennicy spożywania kaw kuloodpornych przekonują, że wypicie jednej porcji zastępuje im zjedzenie śniadania z dużą ilością węglowodanów. Oznacza to, że picie połączenia kawy, masła i oleju jest wygodne, a także może mieć właściwości odchudzające. Ma ona przyspieszać metabolizm, a także stymulować ośrodek nerwowy.
Choć zalet nie brakuje, nie można zapomnieć również o wadach. Picie tak przygotowanego naparu oznacza przyjęcie zbyt dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych w ciągu doby. Napój stosowany jest przez osoby będące na diecie ketogenicznej, która… w całości jest krytykowana przez dietetyków. Ma mieć ona bardzo zły wpływ na ludzki organizm, doprowadzając do jego wycieńczenia.
Jak przygotować kawę kuloodporną?
W oryginalnej kawie kuloodpornej, której twórcą jest Dave Asprey, znajdują się:
- mocna czarna kawa (najlepiej z ekspresu);
- 1-2 łyżeczki oleju MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe) lub oleju kokosowego;
- 1-2 łyżeczki niesolonego masła.
Powyższe składniki należy miksować od 20 do 30 sekund. Ma mieć wygląd i konsystencję spienionego latte.
Kawa kuloodporna podzieliła świat. Podobnie jak większość pokarmów i napojów, które przyjmujemy, ma ona swoje dobre i złe strony. Na pewno przed jej spożyciem warto zapoznać się z opiniami ekspertów z różnych dziedzin, a także najnowszymi badaniami. To najlepszy sposób na podjęcie ostatecznej decyzji, czy sięgnąć po tę nietypową kawę.
Może Cię też zainteresować:
- Kawa z olejem kokosowym – dlaczego warto ją pić? Poznaj zalety tej wyjątkowej mieszanki!
- Czy kawa z masłem rzeczywiście dodaje energii i czy warto ją pić zamiast śniadania
- Kawa z brandy – jak ją zrobić?
- Ciasto do kawy. Poznaj proste i szybkie przepisy na deser!
- Kawa z topinamburu – bezkofeinowa alternatywa dla „małej czarnej”. Dlaczego warto ją pić?
- Kiedy pić kawę, a w jakich godzinach tego unikać?
- Kawa z kolagenem – nowa moda czy sposób na zdrowie? Sprawdź, czy warto dodawać kolagen do kawy
- Idealna kawa zimowa – co dodać, żeby napój był smaczny i aromatyczny, a także rozgrzewający?