Barraquito jest połączeniem kilku ciekawych składników, które z pozoru do siebie nie pasują. Jej składniki to espresso, mleczko skondensowane, likier cytrusowy, delikatne spienione mleko, a także skórka z limonki i cynamon. Jeśli masz ochotę na kulinarną podróż na Teneryfę, koniecznie powinieneś spróbować tej wyjątkowej kawy. Na szczęście nie musisz od razu rezerwować lotu, możesz przygotować tę pyszną kawę samodzielnie w zaciszu własnego domu.
Aromatyczna kawa na dobry początek dnia
Z pewnością zgodzisz się z tym, że aromatyczna i pyszna kawa jest niezbędna, aby dobrze rozpocząć dzień. Kawa to przede wszystkim zastrzyk energii, która jest niezbędna o poranku i z pewnością przyda się do realizowania zadań w pracy, a także obowiązków w domu. Jednak warto czasami sięgnąć po nieco inną wersję kawy niż ukochana espresso lub latte macchiato. Barraquito to kawa, która z pewnością cię zachwyci i być może stanie się twoją ulubioną!
Barraquito – co to za kawa?
Barraquito, czyli tak zwana kawa po kanaryjsku zdobywa coraz większe grono miłośników. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż urzeka ona oryginalnym smakiem. Z pewnością przypadnie do gustu osobom, które nie boją się ciekawych i nieoczywistych mieszanek. Zdecydowanie warto poznawać nowe smaki i otworzyć się na nowości. Kawa barraquito to coś dla prawdziwych smakoszy!
Krótka historia kawy barraquito
Podobno kawę barraquito wymyślono w barze Imperial niedaleko Plaza de Toros de Santa Cruz na Teneryfie. Powstała specjalnie na życzenie mężczyzny o pseudonimie Barraquito. Mężczyzna codziennie przychodził do baru i pił właśnie tę kawę. Nieco później okazało się, że ta mikstura smakuje nie tylko jemu, kawa została na stałe wpisana do menu baru i cieszyła się sporą popularnością.
Kawa barraquito – przepis na kawę krok po kroku
Lubisz eksperymentować w kuchni i próbować nowych smaków? Potrzebujesz zastrzyku energii? Chcesz samodzielnie przygotować pyszną kawę barraquito? Do przyrządzenia tej oryginalnej mieszanki będziesz potrzebować:
- 50 g skondensowanego mleka,
- 60 ml espresso,
- 40 ml likieru cytrusowego,
- 50 ml mleka,
- skórkę z limonki,
- cynamon.
Z pewnością zastanawiasz się, jak przygotować kawę barraquito. Zrobisz to w kilku prostych krokach. Najpierw do szklanki wlewamy mleko skondensowane. Kolejny krok to dodanie likieru – należy robić to bardzo delikatnie, po ściance szklanki. Potem w dokładnie taki sam sposób wlewamy espresso. Kolejny krok to ułożenie na górze spienionego mleka. Na koniec wystarczy posypać kawę cynamonem i skórką z cytryny. Najlepsza kawa barraquito gotowa! Jak widzisz, przygotowanie tej oryginalnej mieszanki nie jest trudne, choć za pierwszym razem może nie wyjść idealnie. Pamiętaj, że praktyka czyni mistrza!
Jeśli uwielbiasz podróżować i poznawać nowe smaki, koniecznie powinieneś spróbować oryginalnej kanaryjskiej kawy, czyli barraquito. Ta ciekawa mieszanka, różnych pozornie niepasujących do siebie składników, z pewnością cię zachwyci. Kawa oprócz świetnych walorów smakowych doda ci energii niezbędnej podczas pracy i różnych obowiązków domowych.
Może Cię też zainteresować:
- Kawa z lodami – jak przygotować pyszny i pobudzający napój? Poznaj prosty przepis!
- Kawa z tonikiem – prosty przepis na orzeźwiającą kawę! Jak zrobić ją samodzielnie w domu? Sprawdź!
- Latte macchiato – jak przygotować pyszną kawę z mlekiem samodzielnie w domu? Poznaj sprawdzony przepis!
- Kawa czekoladowa – pyszna, aromatyczna i słodka! Jaką kawę czekoladową wybrać? Sprawdź!
- Kawa z pianką – jak przygotować pyszną kawę z delikatną pianką? Poznaj sprawdzone przepisy!
- Kawa z mlekiem kokosowym – jak ją przygotować? Poznaj prosty przepis na pyszną i aromatyczną kawę!
- Jak zrobić kawę z pianką? Nie masz ekspresu? To nie problem!
- Kawa kapucynek – przepis na idealne cappuccino