Jak zrobić kawę z pianką? Nie masz ekspresu? To nie problem!

Jak zrobić kawę z pianką, gdy nie masz w domu ekspresu? Nie musisz inwestować w drogi sprzęt. Domowe espresso łatwo przygotujesz w kawiarce, a za pomocą spieniacza zmienisz je w pyszne, idealnie wykończone cappuccino lub caffe latte. Sprawdź, jak to zrobić!
Jak zrobić kawę z pianką

Kawę niczym z włoskiej kawiarni możesz łatwo przygotować we własnej kuchni! Przyrządzony w domu napój z pyszną, lekką pianką z mleka na pewno cię pozytywnie zaskoczy. Dowiedz się, jak zrobić kawę z pianką za pomocą zwykłego spieniacza i przekonaj się, jakie to proste.

Zacznij od podstaw – przygotuj najlepsze espresso

W żadnym przepisie na kawę z pianką nie można pominąć najważniejszego elementu – espresso, które jest bazą dla napoju. Jeśli nie masz ekspresu, możesz je łatwo przyrządzić w domowym zaciszu na jeden ze sposobów:

  • w kawiarce;
  • w aeropressie;
  • zalać zmieloną kawę wrzątkiem.

W ostateczności możesz przygotować odpowiednią ilość kawy rozpuszczalnej, pamiętaj jednak, że nie będzie ona smakowała tak dobrze, jak ta świeżo mielona. Najlepiej mielić kawę w młynku tuż przed zaparzeniem.

Jak zrobić kawę z pianką za pomocą spieniacza?

Najprostsze urządzenia do spieniania mleka kupisz już za kilkadziesiąt złotych. Jeśli lubisz kawę z mleczną pianką, to zdecydowanie dobra inwestycja. Jak zrobić kawę z pianką, używając spieniacza? Gdy dojdziesz do wprawy, zajmie ci to zaledwie chwilę.

Do wyboru masz dwa rodzaje spieniaczy do mleka:

  • ręczne – niewielkie, tanie akcesoria przypominające nieco sposobem działania blender, wyposażone w rodzaj sprężyny, obsługuje się je ręcznie, stopniowo spieniając mleko w naczyniu;
  • elektryczne – takie urządzenia w kształcie dzbanka wystarczy podłączyć do prądu.

Do spieniania mleka możesz użyć także specjalnego zaparzacza tłokowego – french press, a nawet miksera, blendera lub… słoika.

Jakie mleko do przygotowania pianki?

Piankę możesz próbować przygotować z dowolnego rodzaju mleka, także roślinnego. Najlepiej jednak użyć do tego mleka o wysokiej zawartości tłuszczu, powyżej 2%. Pamiętaj także o odpowiedniej temperaturze. Mleko powinno być podgrzane, ale nie zagotowane.

Caffe latte, caffe macchiato czy cappuccino? Jak zrobić kawę mleczną?

Wiesz już, jak zrobić kawę z pianką? Jeśli chcesz przyrządzić ją zgodnie z włoską tradycją, warto, byś poznał proporcje kawy do mleka w przypadku poszczególnych rodzajów napojów. Kawy różnią się nie tylko ilością mleka, ale także grubością warstwy mlecznej piany i sposobem podawania:

  • cappuccino to kawa z pianką, która składa się z klasycznego espresso (30 ml) i około 100 ml mleka, podaje się ją w filiżance, do której najpierw wlewa się kawę, a następnie spienione mleko;
  • caffe latte to rodzaj mlecznej kawy przygotowywanej z espresso (sprawdź, jak zrobić kawę latte bez ekspresu), które łączy się ze spienionym mlekiem, na górze napoju tworzy się mleczna pianka, caffe latte podaje się w wysokiej szklance, objętość kawy to około 200 ml;
  • caffe latte macchiato przygotowuje się podobnie jak caffe latte, ale ma ona bardziej efektowny wygląd – w szklance tworzą się trzy warstwy – mleko na spodzie, espresso, a następnie pianka, osiąga się to poprzez wlanie kawy do spienionego mleka, objętość latte macchiato to ok. 250-300 ml.

Na co dzień pijesz zwykłą kawę z mlekiem? Wypróbuj nasze sposoby na prawdziwe włoskie przysmaki!


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
herbata z głogu

Herbata z głogu – właściwości lecznicze i przeciwwskazania. Sprawdź, jak przygotować napar z kwiatów i owoców głogu!

Następny artykuł
herbata kwiaty

Herbata kwiaty – rodzaje i porady dotyczące zakupu. Poznaj herbatę kwitnącą, której kwiaty rozwijają się podczas parzenia

Zobacz też