Kawę niczym z włoskiej kawiarni możesz łatwo przygotować we własnej kuchni! Przyrządzony w domu napój z pyszną, lekką pianką z mleka na pewno cię pozytywnie zaskoczy. Dowiedz się, jak zrobić kawę z pianką za pomocą zwykłego spieniacza i przekonaj się, jakie to proste.
Zacznij od podstaw – przygotuj najlepsze espresso
W żadnym przepisie na kawę z pianką nie można pominąć najważniejszego elementu – espresso, które jest bazą dla napoju. Jeśli nie masz ekspresu, możesz je łatwo przyrządzić w domowym zaciszu na jeden ze sposobów:
- w kawiarce;
- w aeropressie;
- zalać zmieloną kawę wrzątkiem.
W ostateczności możesz przygotować odpowiednią ilość kawy rozpuszczalnej, pamiętaj jednak, że nie będzie ona smakowała tak dobrze, jak ta świeżo mielona. Najlepiej mielić kawę w młynku tuż przed zaparzeniem.
Jak zrobić kawę z pianką za pomocą spieniacza?
Najprostsze urządzenia do spieniania mleka kupisz już za kilkadziesiąt złotych. Jeśli lubisz kawę z mleczną pianką, to zdecydowanie dobra inwestycja. Jak zrobić kawę z pianką, używając spieniacza? Gdy dojdziesz do wprawy, zajmie ci to zaledwie chwilę.
Do wyboru masz dwa rodzaje spieniaczy do mleka:
- ręczne – niewielkie, tanie akcesoria przypominające nieco sposobem działania blender, wyposażone w rodzaj sprężyny, obsługuje się je ręcznie, stopniowo spieniając mleko w naczyniu;
- elektryczne – takie urządzenia w kształcie dzbanka wystarczy podłączyć do prądu.
Do spieniania mleka możesz użyć także specjalnego zaparzacza tłokowego – french press, a nawet miksera, blendera lub… słoika.
Jakie mleko do przygotowania pianki?
Piankę możesz próbować przygotować z dowolnego rodzaju mleka, także roślinnego. Najlepiej jednak użyć do tego mleka o wysokiej zawartości tłuszczu, powyżej 2%. Pamiętaj także o odpowiedniej temperaturze. Mleko powinno być podgrzane, ale nie zagotowane.
Caffe latte, caffe macchiato czy cappuccino? Jak zrobić kawę mleczną?
Wiesz już, jak zrobić kawę z pianką? Jeśli chcesz przyrządzić ją zgodnie z włoską tradycją, warto, byś poznał proporcje kawy do mleka w przypadku poszczególnych rodzajów napojów. Kawy różnią się nie tylko ilością mleka, ale także grubością warstwy mlecznej piany i sposobem podawania:
- cappuccino to kawa z pianką, która składa się z klasycznego espresso (30 ml) i około 100 ml mleka, podaje się ją w filiżance, do której najpierw wlewa się kawę, a następnie spienione mleko;
- caffe latte to rodzaj mlecznej kawy przygotowywanej z espresso (sprawdź, jak zrobić kawę latte bez ekspresu), które łączy się ze spienionym mlekiem, na górze napoju tworzy się mleczna pianka, caffe latte podaje się w wysokiej szklance, objętość kawy to około 200 ml;
- caffe latte macchiato przygotowuje się podobnie jak caffe latte, ale ma ona bardziej efektowny wygląd – w szklance tworzą się trzy warstwy – mleko na spodzie, espresso, a następnie pianka, osiąga się to poprzez wlanie kawy do spienionego mleka, objętość latte macchiato to ok. 250-300 ml.
Na co dzień pijesz zwykłą kawę z mlekiem? Wypróbuj nasze sposoby na prawdziwe włoskie przysmaki!
Może Cię też zainteresować:
- Jak zrobić kawę latte bez ekspresu? Poradnik dla początkujących
- Czy kawa latte to po prostu kawa z mlekiem? Poznaj najlepszy przepis na kawę tego rodzaju
- Kawa z pianką – jak przygotować pyszną kawę z delikatną pianką? Poznaj sprawdzone przepisy!
- Latte macchiato – jak przygotować pyszną kawę z mlekiem samodzielnie w domu? Poznaj sprawdzony przepis!
- Kawa macchiato jako chwila przyjemności w ciągu dnia – poznaj jej rodzaje i dowiedz się, jak przygotowywać ten napój!
- Kawa z mlekiem kokosowym – jak ją przygotować? Poznaj prosty przepis na pyszną i aromatyczną kawę!
- Biała kawa – to nie zwykła kawa z mlekiem! Czy się różni od flat white, latte macchiato i cappuccino?
- Matcha latte, czyli latte na bazie zielonej herbaty matcha