Jak wykorzystać przeterminowaną kawę? Kilka zastosowań

W twojej szafce zalega kilogram kawy, o której istnieniu na śmierć zapomniałeś? Na szczęście nie oznacza to, że masz ją wyrzucić. Dowiedz się, jak wykorzystać przeterminowaną kawę, żeby niepotrzebnie nie zaśmiecać świata.
Jak wykorzystać przeterminowaną kawę

Życie w duchu zero waste jest ostatnio coraz bardziej modne i… bardzo dobrze! Świat zasypany jest śmieciami, którego producentami są oczywiście ludzie. Jeśli więc można w różnych sytuacjach czegoś nie wyrzucać do kosza, należy to zrobić. Przykładem niech będzie kawa. Jest wiele sposobów na to, co zrobić z fusami, ale jak wykorzystać przeterminowaną kawę? Tutaj również znajdzie się kilka kreatywnych sposobów na jej zużycie.

Kiedy kawa nie nadaje się do spożycia?

Warto na wstępie powiedzieć, że przeterminowana kawa to nie zepsuta kawa. Nadrukowany na opakowaniu termin przydatności do spożycia to obowiązkowe datowanie, którego przestrzegać musi producent. Nie oznacza więc, że gdy mija ta magiczna granica, kawa natychmiast przestaje nadawać się do czegokolwiek. Jeśli była przechowywana w szczelnym opakowaniu i suchym miejscu, można ją wykorzystać. Nie do picia, ponieważ po kilkunastomiesięcznym leżakowaniu najpewniej straciła walory smakowe i zapachowe, ale wciąż można użyć jej w duchu zero waste

Jak wykorzystać przeterminowaną kawę? Nawóz, walka z cellulitem i… nie tylko!

Jeśli po otwarciu opakowania nie dostrzegłeś, że kawa się zepsuła (nie ma pleśni, wilgoci, niepokojącego zapachu), to możesz jej użyć w jednym z alternatywnych, proponowanych przez nas rozwiązań. Jak wykorzystać przeterminowaną kawę? Zaczynajmy!

Peeling z kawy

Zarówno fusy po kawie, jak i niewykorzystana, przeterminowana kawa, mogą być dodatkiem do peelingu do ciała. Kosmetyki z kawą, które są dostępne w drogeriach, do najtańszych nie należą. Jeśli własną kawę dodasz do na przykład oleju kokosowego, stworzysz własne, w pełni naturalne mydło, które będzie tak samo skuteczne, jak to kupione w sklepie. Szybki i tani sposób na wykorzystanie niepotrzebnej, zalegającej na półkach kawy. Jeśli jest w ziarnach, wcześniej ją zmiel – niekoniecznie bardzo drobno!

Marynata do mięsa

Zalegająca, przeterminowana kawa może być doskonałym dodatkiem do marynaty do mięs. Wszystko dlatego, że zmielone i zaparzone ziarna kawy wpływają bezpośrednio na kruchość mięsa. Jeśli to pomoczy się w marynacie z dodatkiem espresso przez dobę, efekt będzie naprawdę niesamowity. Mięso wchłonie aromat, co zapewni niecodzienny smak. Nikt nie powiedział, że kawa i mięso się nie łączą! 

Wzbogacenie kompostu

To rozwiązanie, o którym słyszał chyba każdy. Zarówno fusy, jak i niezaparzona kawa doskonale nadaje się jako dodatek do zmieszania w kompoście. Warto, choć w taki sposób wykorzystać kawę, niż po prostu wyrzucić ją do kosza. Kawa wpływa bezpośrednio na zakwaszenie nawozu, co sprawia, że jest on jeszcze bardziej odżywczy.

Odstraszacz na owady

Masz sporo przeterminowanej kawy? Zaparz ją, a fusy wykorzystaj jako odstraszacz na owady. Kawowy aromat nie jest najbardziej lubiany przez muchy, komary czy mrówki. Jeśli więc wybierasz się na łono natury, nałóż fusy do woreczka – na pewno przyda się podczas letniego wypadu na zieloną, pełną kwiatów łąkę.

Kawa na włosy, kawa jako dodatek do drinków, kawa jako baza do pysznych słodkości. O zastosowaniach małej czarnej, pomijając picie z filiżanki, słyszał każdy. Jak się okazuje, również ta przeterminowana (nie zepsuta!) może być przydatna. Jeśli więc nie dodasz jej do ekspresu, a ziarenka straciły swój aromat, pomyśl o rozwiązaniach alternatywnych, a nie o wyrzucaniu. Zalanie startej kawy ciepłą wodą pozwoli na powstanie fusów, które również są w wielu sytuacjach przydatne. Nie marnuj, nie wyrzucaj!


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
cortado

Cortado to jedna z odmian kaw po hiszpańsku. Jak smakuje ten napój kawowy? Sprawdź najlepszy przepis na jego przygotowanie!

Następny artykuł
herbata na wzdęcia

Herbata na wzdęcia i ból brzucha, czyli sposób na lepsze trawienie

Zobacz też