Napar z hibiskusa. Herbata, którą warto pić. Jakie ma właściwości zdrowotne? Czy są przeciwwskazania do jej picia?

Napar z hibiskusa – herbata bogata w witaminę C o wielu walorach smakowych i zdrowotnych. Przeczytaj, dlaczego warto pić herbatę z hibiskusa!
hibiskus herbata

Herbata z hibiskusa to napój obecny w historii od wieluset lat. Spożywano go już w starożytnym Egipcie, w wyniku czego często nazywa się go „czerwonym złotem faraonów”. Czerwone bądź różowe kwiaty są rzeczywiście drogocenne ze względu na ich wpływ na zdrowie. Podpowiadamy, kto powinien pić herbatę z kwiatu hibiskusa.

Herbata z hibiskusa. Z jakich kwiatów sporządza się napar?

Hibiskus ma charakterystyczny orzeźwiający i kwaskowaty smak. Dla niektórych osób może być on zbyt cierpki. Napar z hibiskusa można pić sam w sobie, ale kwiaty hibiskusa są stosowane również jako dodatek do mieszanek herbacianych. Kwiaty bywają też określane jako „malwa sudańska”.

Jak powstaje herbata z hibiskusa?

Susz zbierany jest z kwiatów Ketmii szczawiowej (Hibiscus sabdariffa), czyli tropikalnej rośliny rosnącej dziko na terenach Afryki i Azji, Brazylii, Filipin czy Hawajów. Uprawiany jest w celach hodowlanych również w Chinach, Tajlandii, Meksyku i Egipcie. Ususzone kwiaty ketmii sprowadzane są do Polski głównie z Chin, dlatego też kwiaty często nazywa się różą chińską (choć ketmia róża chińska to tak naprawdę inna odmiana, Hibiscus rosa-sinensis). Roślina jest szczególnie popularna w krajach arabskich i Indiach gdzie powszechnie stosuje się jej właściwości lecznicze. Kwiaty ketmii są rzeczywiście pełne prozdrowotnych składników, m.in. wielu antyoksydantów.

Uwaga: w Polsce hodowana jest odmiana ogrodowa ketmii szczawiowej, czyli ketmia syryjska (hibiskus ogrodowy). Nie jest to jednak roślina uprawna, a ozdobna.

Kwiaty ketmii szczawiowej

Ketmia szczawiowa należy do gatunku roślin z rodziny ślazowatych (Malvales). Bylina to krzew jednoroczny o długiej łodydze osiągającej nawet do 3 metrów. Roślina ma piękne, duże kwiatostany o intensywnej barwie i kielichowatym kształcie. Kwiaty składają się z pięciu płatków z prętosłupkiem w środku. Ich średnica osiąga nawet do 30 centymetrów. W zależności od odmiany ich barwa może być biała, różowa, fioletowa. Herbata zazwyczaj wykonywana jest jednak z kwiatów czerwonych, typowych dla Hibiscus sabdariffa.

Kwiaty nie mają silnego aromatu, cechują się jednak wyjątkowym, kwaśnym smakiem. Na surowiec zielarski (a więc i herbaciany) kwiaty zbiera się całe lub rozdrabniane w okresie owocowania (czyli około 2 tygodni po ich przekwitnięciu).

Ciekawy smak w połączeniu z właściwościami leczniczymi sprawił, że hibiskus od razu znalazł zastosowanie w branży spożywczej. Jakie właściwości lecznicze ma herbatka z hibiskusa?

Właściwości hibiskusa: herbata z hibiskusa na wzmocnienie odporności? Czy są przeciwwskazania do jej spożywania?

Lista właściwości zdrowotnych suszonego hibiskusa jest długa, a roślina od wieków jest ceniona w tradycyjnej medycynie. Również medycyna konwencjonalna potwierdza prozdrowotne działanie suszu. W 2004 roku naukowcy Uniwersytetu Medycznego Chung Shang (Tajwan) udowodnili, że dzięki zawartości antyoksydantów, herbata z hibiskusa wzmacnia serce i układ krążenia. Wiemy też, że codzienne picie do trzech filiżanek naparu pomoże znacznie obniżyć ciśnienie skurczowe i rozkurczowe. Napar z hibiskusa to więc świetne uzupełnienie leczenia nadciśnienia tętniczego.

Kwiat hibiskusa posiada działanie spazmolityczne, żółciopędne, moczopędne, antybakteryjne i przeciwrobacze. Regularnie spożywany napar pomoże między innymi w:

  • obniżeniu ciśnienia krwi;
  • obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL;
  • zmniejszeniu ilości złogów tłuszczowych w tętnicach;
  • wzmocnieniu odporności organizmu;
  • regulacji wody w organizmie i nawodnieniu;
  • opóźnieniu starzenia się skóry;
  • przyśpieszeniu trawienia;
  • regulacji apetytu;
  • zmniejszenia poziomu tkanki tłuszczowej;
  • zmniejszeniu ryzyka powstania kamieni nerkowych;
  • obniżeniu gorączki i zwalczeniu stanów zapalnych.

Dzięki właściwościom bakteriobójczym herbata z hibiskusa jest też stosowana w walce z zakażeniami przewodu pokarmowego. Substancje zawarte w hibiskusie mogą np. hamować rozwój zakażenia bakteriami E.Coli.

Oczywiście, aby zauważyć pozytywny wpływ herbatki na zdrowie, trzeba spożywać ją regularnie przez przynajmniej kilka tygodni. Jakie substancje wspomagają jej działanie?

Jakie substancje aktywne zawiera hibiskus?

Swoje działanie lecznicze herbata z hibiskusa zawdzięcza substancjom aktywnym obecnym w płatkach kwiatów. Wyróżniamy związki takie jak:

  • kwasy organiczne;
  • aminokwasy;
  • kwasy tłuszczowe;
  • antocyjany;
  • polifenole (kwas protokatechowy);
  • flawonoidy;
  • witamina C.

Kiedy warto pić napar z hibiskusa?

Herbatę z hibiskusa warto pić szczególnie jesienią i zimą. Napar zawiera wysoką ilość witaminy C, będzie więc wzmacniał organizm i układ odpornościowy. Herbata wykazuje też działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe.

Poza witaminą C hibiskus zawiera również błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. Spożywanie naparu wspomaga też trawienie i oczyszczanie organizmu. Hibiskus warto więc pić również kiedy dbamy o sylwetkę. Wyciągi z hibiskusa są zresztą częstym składnikiem suplementów diety. Substancje zawarte w hibiskusie hamują wydzielanie enzymu odpowiedzialnego za apetyt na słodycze. Ekstrakt może więc pomóc stłumić apetyt.

Badania wykonywane na zwierzętach na diecie wysokotłuszczowej wskazuje, że szczury, których karma była wzbogacana płatkami kwiatów hibiskusa, znacznie lepiej radziły sobie z utratą wagi. Potwierdzono to później badaniami, podczas których ochotnicy przyjmowali tabletki z ekstraktem z kwiatu hibiskusa. Kwaskowata malwa sudańska w ciągu 12 tygodni pomogła wszystkim badanym zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej w organizmie. Czy są osoby, którym napój może zaszkodzić?

Kto nie powinien pić herbaty z hibiskusa?

Badania wskazują, że regularne spożywanie ekstraktu z hibiskusa może wpływać na poziom estrogenów, a konkretnie go obniżać. Profilaktycznie więc picia hibiskusa nie zaleca się kobietom w ciąży, szczególnie w pierwszym trymestrze. Istnieje przekonanie o tym, że herbata z hibiskusa może zawierać substancje wywołujące poronienie. Brakuje jednak na ten temat badań naukowych.

Aby nie zaburzyć poziomu estrogenów w organizmie, regularne spożywanie herbaty z hibiskusa nie jest też wskazane osobom będącym w trakcie terapii hormonalnej (np. tabletki antykoncepcyjne). Napar z kwiatów może też (spożywany w większych ilościach) negatywnie wpływać na libido i zaburzenia produkcji plemników u mężczyzn.

Tak samo jak w przypadku innych herbat ziołowych, zawsze warto sprawdzić potencjalne interakcje z przyjmowanymi na co dzień lekami.

Ze względu na obecność kwasu szczawiowego, napoju nie powinny często pijać osoby z problemami nerek lub wrzodami żołądka. Wzmocniona w hibiskus herbata nie jest też odpowiednia dla osób z niskim ciśnieniem, napar może je bowiem niebezpiecznie obniżyć (zalecany jest jednak w odwrotnym przypadku ciśnienia zbyt wysokiego).

Jak parzyć herbatę z hibiskusa?

Parzenie herbatki z hibiskusa nie jest wcale trudne. Ziołowy susz należy zalać zagotowaną wodą o temperaturze ok. 90 – 95 stopni C. Aby w pełni wydobyć kwaskowaty aromat i czerwony kolor herbaty, napar powinien być parzony przez około dziesięć minut. Ususzone kwiaty możemy parzyć do trzech razy.

Jeśli charakterystyczny smak kwiatów hibiskusa to nasza bajka, drobne kwiaty róży chińskiej możemy dodawać do innych herbat. Warto wypróbować też wzbogaconą hibiskusem herbatę na zimno. Wystarczy odrobina kruszonego lodu, łyżeczka miodu i kilka listków mięty — brzmi jak idealny na lato orzeźwiający napój hibiskusowy.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
herbata rumiankowa

Herbata rumiankowa i jej pozytywny wpływ na ludzki organizm. Dlaczego warto ją pić?

Następny artykuł
kawa z tonikiem

Kawa z tonikiem – prosty przepis na orzeźwiającą kawę! Jak zrobić ją samodzielnie w domu? Sprawdź!

Zobacz też