Herbata z żurawiną – smaczny napój o wielu prozdrowotnych właściwościach. Sprawdź jak przygotować własny napar!

Żurawina zwykle jest stosowana jako dodatek do dań czy deserów. Czy wiesz, że możesz z niej przygotować również napar, który przy może zapobiegać rozwinięciu się chorób nowotworowych? Dowiedz się więcej o herbacie z żurawiny.
herbata z żurawiną

Owoce żurawiny są coraz chętniej wykorzystywane w roli dodatków do zdrowej żywności, a nawet samodzielnie jako składniki suplementów diety. Jednak, zamiast łykać tabletki, o wiele prościej jest wypić smaczną herbatę z żurawiną. W artykule przedstawimy jej właściwości lecznicze i podpowiemy, kiedy warto ją spożywać. Przedstawimy przeciwwskazania do jej stosowania i nauczymy cię przygotowywać własny napar.

Jakie substancje odżywcze zawierają owoce żurawiny?

Żurawina jest prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych. Zawiera wyjątkowo wysoką ilość witaminy C, A oraz E, a także mikro i makro elementów takich jak potas sód czy selen. Jednak największą sławą cieszy się ze względu na ogromną zawartość związków o działaniu antyoksydacyjnym, zwłaszcza antocyjanów, polifenoli, flawonoidów oraz kwasów fenolowych. Herbata z żurawiny stanowi też bogate źródło substancji aktywnych takich jak sterole, taniny i glikozydy flawonoidowe.

Herbata z żurawiny – właściwości lecznicze

Większość osób kojarzy żurawinę z preparatami dedykowanymi osobom zmagającym się z zapaleniem pęcherza. Słusznie, ponieważ owoce tej rośliny pomagają wyleczyć tę uciążliwą przypadłość, działając na kilku płaszczyznach. Przede wszystkim wykazują działanie przeciwbakteryjne, w związku z czym ułatwiają wyeliminowanie z organizmu bakterii E.coli odpowiedzialnych za infekcję. W dodatku zakwaszają mocz, co utrudnia patogenom namnażanie się w nim. Zawarte w herbacie z żurawiny antocyjany wykazują silne działanie antyseptyczne, a witamina C jest doskonałym wsparciem dla układu odpornościowego.

Jednak to nie jedyne właściwości lecznicze tego naparu. Jego spożywanie pomaga uporać się również z infekcjami górnych dróg oddechowych, zarówno wirusowymi, jak i bakteryjnymi. Stanowi także doskonałą pomoc w leczeniu chorób trzustki, wątroby, a nawet alergii. Co więcej, regularnie spożywanie herbaty z żurawiny zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową i spowalnia procesy starzenia się skóry.

Przepis na aromatyczną herbatkę żurawinową

Do przygotowania 1 litra własnego napoju potrzebujesz:

  • 100 gramów świeżych owoców żurawiny,
  • 3-4 goździków,
  • łyżeczki cynamonu,
  • kilka plasterków pomarańczy i cytryny,
  • dwóch łyżek ulubionego miodu.

W rondelku umieść owoce żurawiny, goździki i cynamon. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie dorzucić cytrusy i przykryj naczynie z herbatką, by wciąż mogła się parzyć. Kiedy napój ostygnie przynajmniej do temperatury 55 stopni Celsjusza, możesz dodać miód i dokładnie wymieszać. Twoja herbata z żurawiną jest już gotowa do picia!

Przeciwwskazania do spożywania żurawiny

Chociaż picie herbaty z żurawiną na ogół nie wywołuje skutków ubocznych, nie każdy może ją spożywać. Nie zaleca się jej stosowania kobietom w ciąży i karmiącym piersią, ponieważ wciąż brakuje wystarczającej ilości badań naukowych potwierdzających bezpieczeństwo oddziaływania zawartych w niej substancji aktywnych na zdrowie płodów i noworodków. Picie naparu odradza się również osobom przyjmującym leki przeciwzakrzepowe oraz cierpiącym z powodu kamicy szczawianowej. 

W czasie stosowania kuracji żurawiną należy uważać na niedobór wapnia w organizmie, ponieważ znajdujące się w niej związki mogą zmniejszać wchłanianie tego pierwiastka.

Herbata z żurawiny – napój pomagający wyleczyć zapalenie pęcherza i nie tylko

Herbata z żurawiny to doskonały napar na jesienno-zimowe wieczory, ponieważ dzięki swoim właściwościom antyseptycznym doskonale zapobiega rozwijaniu się infekcji. Poza tym na jej bazie możesz stworzyć niezliczoną ilość aromatycznych napojów o wielu walorach smakowych.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
kawa z miodem

Kawa z miodem – czy warto zamienić cukier na miód? Poznaj zalety połączenia kawy z miodem!

Następny artykuł
kawa mrożona z lodami

Kawa mrożona z lodami – pyszny deser na gorące dni!

Zobacz też