Herbata z rokitnika była wykorzystywana w celach leczniczych już w starożytności. Dziś wciąż cieszy się popularnością i pomaga ludziom uporać się z wieloma uciążliwymi dolegliwościami. Poznaj ją lepiej!
Rokitnik zwyczajny – opis gatunku
To gatunek z rodziny drzew oliwnikowatych znany też pod nazwą rokitnika pospolitego. Jego liście wyglądem przypominają listki wierzby, a pomarańczowe owoce mają kształt malutkich kuleczek. Występuje w Azji i Europie, a najłatwiej spotkać go na górskich stokach, w dolinach rzek i wzdłuż wybrzeży morskich, ponieważ to krzew wyjątkowo światłolubny.
Co w sobie kryją suszone liście i owoce rokitnika?
Owoce i liście rokitnika mają w sobie ponad 200 różnych substancji aktywnych. Zawierają niemalże pełen zestaw witamin, a szczególnie bogate są w witaminę C – nawet są jej o wiele lepszym źródłem niż kojarzone z nią owoce cytrusowe! W dodatku znajdziesz w nich wiele minerałów, mikro i makroelementów. Przede wszystkim są to: selen, żelazo, mangan, wapń i fosfor.
Poza tym to gatunek niezwykle bogaty w składniki o działaniu przeciwutleniającym, do których zalicza się flawonoidy, antocyjany, triterpeny, katechiny, taniny i kwas elagowy. Pokaźna ilość substancji odżywczych sprawia, że susz z niego wykonany doskonale sprawdza się do przygotowania ziołowej herbaty z rokitnika.
Właściwości zdrowotne herbaty z rokitnika
Herbatka przyrządzona z liści rośliny ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, w związku z czym doskonale wzmacnia układ odpornościowy w czasie nasilonego ryzyka zachorowania na grypę i inne choroby sezonowe. W dodatku udowodniono jej pozytywny wpływ na działanie układu sercowo-naczyniowego poprzez obniżenie poziomu cholesterolu. Wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że regularne picie herbaty z rokitnika zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową i spowalnia procesy starzenia się skóry. Napój reguluje także poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Gdzie kupić rokitnika?
Jeśli lubisz pracę w ogrodzie, najlepiej wybrać się do sklepu ogrodniczego i kupić sadzonki tego niesamowitego krzewu. Co w przypadku, kiedy nie masz gdzie go uprawiać? Gotowy susz do przygotowania herbaty z rokitnika możesz kupić w sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością. W przypadku, gdy wolisz lokalne rozwiązania, warto poszukać właścicieli okazów tej rośliny wśród miejscowych działkowiczów lub rolników.
Przepis na herbatę z rokitnika
Do przygotowania jednolitrowego dzbanka swojej herbatki potrzebujesz: 2 łyżek herbaty zielonej, 150 gramów ususzonych liści lub owoców rokitnika, 2 łyżek miodu. Na początek do naczynia wsyp susz na napój, po czym zalej go wodą o temperaturze 70 stopni Celsjusza. Nie używaj wrzątku, by nie zniszczyć cennych substancji aktywnych! Parz przez przynajmniej 10 minut pod przykryciem, a po tym czasie dodaj do niego miód. Gratulacje, twoja herbata z rokitnika jest gotowa!
Przepis jest jedynie inspiracją i sam możesz eksperymentować z nowymi kombinacjami smakowymi. Jeśli nie lubisz smaku zielonej herbaty lub unikasz jej ze względu na zawartość kofeiny, spokojnie możesz zamienić ją na kwiaty hibiskusa. Istnieje dużo dodatków o właściwościach prozdrowotnych i niesamowitych walorach smakowych. Na przykład dzika róża wzmocni odporność i nada słodkawego smaku, a dodatek cytrusów doskonale orzeźwi.
Kto nie powinien pić naparu z liści i owoców rokitnika?
Chociaż picie herbaty z rokitnika zwykle nie wywołuje skutków ubocznych, nie każdy może ją spożywać. Ze względu na brak wystarczających badań potwierdzających bezpieczeństwo zawartych w nim związków aktywnych na płód, napoju nie mogą pić kobiety w ciąży. Osoby cierpiące z powodu niskiego ciśnienia krwi powinny skonsultować się z lekarzem przed jego spożyciem.
Herbata z rokitnika – zdrowy i pyszny napój!
Spożywanie herbaty z rokitnika ma szereg zalet i niewiele przeciwwskazań. Można pić ją samodzielnie lub wykorzystać liście i owoce rośliny w roli bazy do przygotowania wielu napojów. Warto włączyć ją do swojej regularnej diety, by zadbać o swoje zdrowie.
Może Cię też zainteresować:
- Herbata z głogu – właściwości lecznicze i przeciwwskazania. Sprawdź, jak przygotować napar z kwiatów i owoców głogu!
- Herbata z żurawiną – smaczny napój o wielu prozdrowotnych właściwościach. Sprawdź jak przygotować własny napar!
- Kwiaty bzu czarnego – do herbatek, soków i syropów. Jak parzyć herbatę z czarnego bzu o właściwościach leczniczych?
- Herbata z cynamonem – właściwości zdrowotne i zastosowanie. Poznaj przepis na aromatyczny i wciąż niedoceniany napar!
- Herbata z dzikiej róży to świetne źródło witaminy C i nie tylko. Dowiedz się więcej o tej owocowej herbatce!
- Herbata koperkowa – co musisz wiedzieć o naparze z kopru włoskiego? Poznaj właściwości herbaty koperkowej!
- Napar z kurkumy – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Kiedy warto pić taką herbatę? Poznaj przepis!
- Herbata z bratka – napój, który zadba o piękną cerą i smukłą sylwetkę. Poznaj jego wszystkie właściwości zdrowotne!