Pozytywne właściwości morwy białek (Morus alba L) znane są od wieków. To roślina, która miała i wciąż ma bardzo szerokie zastosowanie. Również w medycynie. Przede wszystkim wpływa na obniżanie poziomu cukru we krwi, a to oznacza, że jej właściwości są niezwykle pożądane. Problem cukrzycy dotyka miliony osób na całym świecie, a stosowanie naturalnych dodatków ziołowych w diecie może być dla nich świetnym rozwiązaniem. Dlaczego jeszcze herbata z morwy białej jest dobrym wyborem na co dzień? Sprawdź!
Morwa biała – właściwości lecznicze
Ograniczenie wchłaniania cukrów prostych to tylko jedna z właściwości leczniczych, które wykazują liście morwy białej. Roślina działa również przeciwutleniająca oraz antybakteryjnie, ma ponadto właściwości detoksykacyjne. Stosuje się ją w profilaktyce przeciwmiażdżycowej i antynowotworowej.
Przy produkcji herbat z morwy białej suszy się zielone części rośliny, czyli w tym wypadku liście. Warto jednak wspomnieć, że również owoce czy korzenie mają wiele pozytywnych zastosowań w lecznictwie. Stosowanie herbat jest zatem jedną z wielu dróg dostarczania pozytywnych właściwości rośliny do organizmu.
Herbata z morwy białej na odchudzanie
Herbata z morwy białej jest suplementem diety, który znajdziesz w aptekach i sklepach specjalistycznych. Jej regularne stosowanie spowalnia działanie enzymów, które biorą udział w trawieniu węglowodanów. Wszystko to sprawia, że herbatka pozwala na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Stosowana jest zatem nie tylko przez diabetyków, ale również osoby zdrowie w celach odchudzających.
Dzienne spożycie
Choć to jedynie herbatka ziołowa, nie należy przesadzać z jej dziennym spożyciem. Zbyt duże obniżenie cukru we krwi może mieć negatywne konsekwencje zdrowotne. Na opakowaniu znajdziesz niezbędne informacje dotyczące dawkowania. Zwykle producent sugeruje, że zalecaną normą jest spożycie trzech dawek naparu dziennie. Nie należy jej przekraczać, ale również – jeśli chce się uzyskać odpowiedni efekt – nie zmniejszać jej.
Herbata z morwy białej – czy jest dla każdego? Przeciwwskazania
Przede wszystkim herbaty z morwy białej nie powinny spożywać osoby, które są uczulone na liście rośliny. Nie jest ona przeznaczona również dla dzieci, kobiet w ciąży lub w okresie karmienia piersią. Szczególnie ostrożni muszą być również cukrzycy, u których niekontrolowane wahania cukru – w momencie przyjmowania leków – mogą przynieść negatywny skutek zdrowotny.
Osoby zażywające leki na choroby przewlekłe również powinny zapoznać się z treścią ulotek, aby upewnić się, że nie będą one negatywnie reagowały z morwą białą. Dotyczą one przede wszystkim medykamentów na obniżenie cholesterolu. W takiej sytuacji najlepiej skonsultować się z lekarzem.
Liście, korzenie, kora i owoce morwy białej mają wiele pozytywnych właściwości leczniczych. Herbatki czy soki z tej rośliny wykazują właściwości odchudzające i obniżające poziom cukru we krwi. Nie powinno zatem dziwić, że napary stosowane są od wieków. Obecnie również wykorzystuje się morwę białą, ponieważ jest ona prozdrowotna. Jednak tylko wtedy, gdy jest stosowana prawidłowo. Osoby kontrolujące poziom glukozy we krwi muszą mieć się jednak na baczności i uważać, żeby stosowanie herbaty z morwy białej nie przyniosło więcej złego, niż dobrego.
Może Cię też zainteresować:
- Herbata rumiankowa i jej pozytywny wpływ na ludzki organizm. Dlaczego warto ją pić?
- Szałwia – herbata, którą warto pić. Właściwości, zastosowanie oraz przeciwwskazania
- Herbata z głogu – właściwości lecznicze i przeciwwskazania. Sprawdź, jak przygotować napar z kwiatów i owoców głogu!
- Napar z liści laurowych – jak go przygotować? Wpiera wątrobę, obniża cukier i ma wiele innych właściwości
- Mniszek lekarski – herbata, która pozytywnie wpłynie na twój organizm. Dlaczego warto pić herbatkę z tych roślin?
- Herbata z dzikiej róży to świetne źródło witaminy C i nie tylko. Dowiedz się więcej o tej owocowej herbatce!
- Herbata imbirowa – smaczna i zdrowa. Dlaczego warto pić herbatę z imbirem?
- Herbata konopna. Czy jej susz zawiera CBD i THC? Właściwości zdrowotne napoju