Zioło znane dziś jako gojnik używane było już od czasów antycznej Grecji. Herbata z gojnika podawana była żołnierzom jako środek wspomagający gojenie się ran. Zimą herbata olimpijska rozgrzewała i zapobiegała przeziębieniom, natomiast latem orzeźwiała i dodawała energii. Jak dziś wykorzystywany jest gojnik? Kto może pić herbatę z gojnika i w jakim celu powinno się to robić?
Herbata górska – pochodzenie
Sideritis scardica, czyli gojnik, to roślina należąca do rodziny jasnotowatych, obejmująca aż około 140 różnych gatunków. Występuje głównie w okolicach Morza Śródziemnego, wysp Marakonezji oraz środkowej i zachodniej Azji. W Polsce jest raczej niespotykany, ponieważ źle radzi sobie z panującym tu zmiennym klimatem i przymrozkami.
Szałwia libańska to aromatyczna odmiana gojnika, która rośnie między innymi w Górach Krymskich. Na Bałkanach oraz na Bliskim Wschodzie często dodawana jest do herbat, ze względu na swoje cenne olejki eteryczne oraz zawartość składników leczniczych. Obecnie ziele to uprawia się głównie w Bułgarii, Grecji, Albanii i Macedonii Północnej. Najczęściej rośnie w wysokich górach, powyżej 1000 m n.p.m. Dlatego znana jest też jako herbatka pasterzy lub górska herbata.
Co takiego zawiera szałwia libańska?
Gojnik skrywa w sobie wiele cennych składników mineralnych:
- potas;
- sód;
- żelazo;
- cynk;
- magnez;
- flawonoidy;
- miedź;
- taniny.
Zawarte w nim antyoksydanty wspomagają sprawną syntezę kolagenu przez skórę, a jednocześnie zwalczają wolne rodniki. W ten sposób gojnik korzystnie wpływa na cerę, spowalniając jej proces starzenia się i uelastyczniając jej strukturę. Można stosować go zarówno wewnętrznie w postaci herbaty z gojnika, jak i zewnętrznie, w formie dodatków do maści, kremów i olejków.
Ziele gojnik – właściwości
Herbata z gojnika wykazuje wiele różnych właściwości wspomagających zdrowe funkcjonowanie. Wykazuje się działaniem antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Te właściwości lecznicze sprawiają, że herbatka górska jest często wykorzystywana jako środek wzmacniający odporność przy grypie i przeziębieniach. Gojnik znany jest też ze swojego działania spowalniającego starzenie się organizmu. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.
To jednak nie wszystko. Ziele gojnika posiada właściwości zdrowotne wspomagające leczenie zapalenia oskrzeli i zatok. Regularne spożywanie tego naparu skraca czas trwania powyższych dolegliwości. Łagodzi też kaszel oraz uczucie zmęczenia. Pomaga regenerować siły po rozmaitych chorobach wycieńczających organizm. Uspokaja układ nerwowy i koi skołatane nerwy, regulując poziomy dopaminy i serotoniny.
Prozdrowotne właściwości gojnika obejmują też łagodzenie wszelkich zaburzeń żołądkowo-jelitowych i nerkowych. Roślina ta korzystnie wpływa na pracę układu krążenia. Reguluje krążenie i przeciwdziała niedokrwistości. Napar z szałwii libańskiej wspomaga też leczenie różnych rodzajów grzybicy.
Zastosowanie gojnika i jego właściwości leczniczych
Naukowcy udowodnili, że gojnik ma istotny wpływ na usuwanie złogów białkowych w mózgu. Oznacza to, że ziele posiada też niezwykłe właściwości wspomagania leczenia choroby Alzheimera i demencji starczej. By w pełni skorzystać z tych i innych wyżej wymienionych leczniczych właściwości tej rośliny, należy kupować suszone ziele w całości. Formy rozdrobnione i sproszkowane mogą nie zachować wszystkich swoich drogocennych składników.
Herbata z gojnika ma szereg zastosowań w medycynie naturalnej. Warto włączyć nawet jedną filiżankę dziennie do swojej diety, by cieszyć się jej działaniem profilaktycznym i wspierającym układ odpornościowy. Zaleca się też przyjmowanie jej po antybiotykoterapii i we wszystkich okresach osłabienia organizmu.
Gojnik doskonale sprawdza się podczas odchudzania. Ma bowiem właściwości wspomagające usuwanie z organizmu zalegających w nim toksyn. Duża ilość żelaza w tej roślinie korzystnie wpłynie na zdrowie osób walczących z anemią. Napar z gojnika wspiera też pracę mózgu i poprawia samopoczucie.
Co ciekawe, ziele gojnika można też znaleźć w niektórych szamponach i kremach. Pomaga włosom dłużej zachować świeżość koloru po koloryzacji. Chroni też skórę i włosy przed szkodliwym działaniem promieni UV. Natomiast antyoksydanty przyczyniają się do pięknej, zdrowej i młodo wyglądającej skóry.
Herbata z gojnika – przeciwwskazania
Nie istnieją właściwie żadne przeciwwskazania co do stosowania szałwii libańskiej. Nie zostały przeprowadzone jakiekolwiek badania, które udowodniłyby, że gojnik jakkolwiek wpływa na rozwój płodu. Mimo wszystko, kobiety w ciąży powinny dla pewności skonsultować się z lekarzem przed wdrożeniem kuracji gojnikiem.
Gojnik może być spożywany do trzech razy dziennie. Oczywiście nie można liczyć na poprawę witalności po jego pierwszym spożyciu. Herbata z gojnika powinna być podawana regularnie i systematycznie, nie przekraczając zalecanej dawki.
Jak parzyć napar z gojnika?
Najwięcej cennych składników mineralnych i właściwości prozdrowotnych tej rośliny zawartych jest w jego suszu kwiatowym. Z tego powodu najlepiej kupować suszone zioło zamiast proszku. Aby wydobyć z niej jak najwięcej cennych korzyści leczniczych, herbata z gojnika musi być odpowiednio przyrządzona. Przedstawiamy dwa sprawdzone sposoby.
Napar z gojnika:
- wsyp łyżkę ziela gojnika do kubka;
- zalej gorącą wodą, najlepiej w temperaturze około 95 stopni Celsjusza;
- zioło należy parzyć pod przykryciem przez około 5–10 minut;
- przecedź gotowy napój przez sitko.
Odwar z gojnika:
- wsyp łyżkę ziela do rondelka lub niewielkiego garnka i zalej wodą;
- mieszankę należy doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 3 minuty;
- gotowy napój przecedź i spożywaj na ciepło lub zimno.
Herbata z gojnika może być pita samodzielnie lub z dodatkiem mięty, cytryny, imbiru bądź miodu. W ten sposób wydobędziesz ciekawszy smak i dodasz więcej korzystnych właściwości do napoju.
Herbata z gojnika posiada cenne właściwości lecznicze i prozdrowotne. Zasuszone ziele sprzyja regeneracji sił po chorobach, oczyszczaniu dróg moczowych i leczeniu przeziębień. Działanie gojnika wspiera układ immunologiczny oraz krwionośny, a także może być wykorzystywane do zatrzymania postępu choroby Alzheimera. Nie istnieją żadne znane przeciwwskazania co do stosowania gojnika. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości co do jego działania na twoje zdrowie, najlepiej będzie skonsultować się z lekarzem.
Może Cię też zainteresować:
- Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie. Przeciwwskazania do stosowania wyciągu, naparu i herbaty z dziurawca
- Najlepsza herbata na przeziębienie – rozgrzewający napar, który szybko postawi Cię na nogi!
- Herbaty ziołowe – rodzaje i właściwości
- Herbata z majeranku – czy leczy przeziębienie? Poznaj jej wszystkie właściwości i sprawdź, jak przygotować ziołowy napar!
- Właściwości lecznicze i substancje odżywcze ostropestu. Herbata z jego nasion pomoże ci zadbać o zdrowie. Poznaj przepis
- Czystek – herbata o wielu cennych właściwościach
- Kwiaty bzu czarnego – do herbatek, soków i syropów. Jak parzyć herbatę z czarnego bzu o właściwościach leczniczych?
- Napar z imbiru, czyli idealny napój na przeziębienie. Dlaczego warto pić rozgrzewający napar z imbiru?