Herbata z dzikiej róży przez lata dbała o odporność dzieci i dorosłych. Mimo że polskie miedze i lasy są pełne składnika, którego łatwo można ją przygotować, coraz rzadziej się po nią sięga. Zdecydowanie warto to zmienić, ponieważ ma ona wiele do zaoferowania.
Krzew dzikiej róży – roślina doceniana od wieków
Dzika róża to gatunek krzewu z rodziny różowatych. Znana jest także pod nazwą Rosa canina co w dosłownym tłumaczeniu oznacza psią różę. Jakie jest pochodzenie tego terminu? Roślinę próbowano wykorzystywać do leczenia zwierząt chorych na wściekliznę, aczkolwiek nie uzyskano w tej dziedzinie satysfakcjonujących rezultatów. Jednak jej drogocenne właściwości zostały zauważone o wiele wcześniej, a dokładniej w starożytności. Rzymianie tworzyli wieńce z jej kwiatów, a ich płatkami wypełniali poduszki, które miały pozytywnie wpływać na jakość snu.
Jakie substancje odżywcze zawiera owoc dzikiej róży?
Większość osób kojarzy herbatę z dzikiej róży z dużą zawartością witaminy C i wzmacnianiem odporności. Jest to oczywiście prawda, ale ten wyjątkowy napój zawiera o wiele więcej prozdrowotnych substancji. Należą do nich między innymi polifenole odpowiedzialne za zwalczanie wolnych rodników. Herbatka jest także naturalnym źródłem karotenoidów, kwasów organicznych, garbników, pektyn i innych cukrów. W dodatku owoc dzikiej róży zawiera galaktolipid GOPO, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Znajdziesz w nim również wiele mikro i makroelementów oraz innych witamin.
Dlaczego warto pić herbatkę z dzikiej róży?
Herbata z dzikiej róży to napój mający wiele właściwości zdrowotnych. Poznaj powody, dla których warto regularnie go pić.
- Herbatka zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową oraz korzystnie wpływa na wygląd skóry, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy.
- Zawarta w owocach róży witamina C stymuluje produkcję białych krwinek, a w efekcie zwiększa odporności.
- Dzika róża ma działanie moczopędne, które wspomaga pracę nerek i ułatwia wydalanie toksyn z organizmu.
- Napój zmniejszenia również ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. poprzez obniżenie poziomu cukru we krwi i zwiększenie wrażliwości komórek na działanie insuliny.
- Łagodzi stany zapalne i ból, dzięki zawartości wcześniej wspomnianego galaktolipidu GOPO.
Przepis na różaną herbatkę owocową
Skąd wziąć składniki na smaczną i zdrową herbatę? Najlepiej prosto ze źródła, czyli ze skraju lasów i miedzy. Należy zbierać je na przełomie sierpnia i września jak będą dojrzałe, ale zanim zmiękną. Przed suszeniem owoce trzeba dobrze rozdrobnić, po czym włożyć do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 50-60 stopni i suszyć do momentu, kiedy zaczną się kruszyć. Jeśli nie znalazłeś okazów tej rośliny w swojej okolicy, nic straconego. Owoce i płatki dzikiej róży bez problemu kupisz w większości sklepów zielarskich.
Kiedy zdobędziesz składniki, możesz przejść do parzenia herbaty. Jest to niezwykle łatwe. Wcześniej przygotowany lub kupiony susz wystarczy zalać wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza i parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Możesz do niego dodać nieco liści hibiskusa, który nada naparowi wyrazistego koloru czerwonego.
Jakie są przeciwwskazania do spożywania herbaty z dzikiej róży?
Chociaż to całkowicie naturalna herbata nie każdy może ją pić. Z jej spożywania powinni zrezygnować przede wszystkim cukrzycy, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, a także osoby cierpiące na choroby nerek i układu moczowego, zakrzepicę żył głębokich i narażone na powstawanie zatorów płucnych.
Herbata z dzikiej róży – smaczny napój bogaty w witaminę C
Herbata z dzikiej róży jest nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim niesamowicie smaczna. Jej słodki aromat przypadnie do gustu większości osób. W dodatku jest dostępna za darmo, a zbiory składników mogą stać się świetną rozrywką dla całej rodziny.
Może Cię też zainteresować:
- Herbata na cholesterol – zadbaj o jego prawidłowy poziom we krwi!
- Herbata z głogu – właściwości lecznicze i przeciwwskazania. Sprawdź, jak przygotować napar z kwiatów i owoców głogu!
- Suszone liście i owoce rokitnika zwyczajnego – jak przygotować z nich napar? Poznaj herbatę z rokitnika na odporność!
- Napar z imbiru, czyli idealny napój na przeziębienie. Dlaczego warto pić rozgrzewający napar z imbiru?
- Herbata z żurawiną – smaczny napój o wielu prozdrowotnych właściwościach. Sprawdź jak przygotować własny napar!
- Najlepsza herbata na przeziębienie – rozgrzewający napar, który szybko postawi Cię na nogi!
- Kwiaty bzu czarnego – do herbatek, soków i syropów. Jak parzyć herbatę z czarnego bzu o właściwościach leczniczych?
- Herbata z kurkumą – właściwości zdrowotne i zastosowanie. Sprawdź, jak przygotować własny napar i złote mleko!