French press – kawa parzona w prostym urządzeniu. Jak ją zrobić?

Jednym z urządzeń wykorzystywanych do przygotowywania kawy jest french press. Kawa w nim parzona smakuje naprawdę rewelacyjnie. Sprawdź w naszym artykule, jak możesz ją szybko przygotować!
french press kawa

To zapamiętaj!

  • French press, inaczej nazywany tłokowym zaparzaczem do kawy, jest bardzo prostym w obsłudze i tanim urządzeniem.
  • French press – kawa z tego urządzenia może być gotowa w zaledwie kilka minut, a jej smak jest niezwykły.
  • Do przygotowania kawy potrzebujesz jedynie french press, młynka do kawy (jeśli masz niezmielone ziarna), wagi do kawy, łyżeczki do dozowania, filtrów do wody i narzędzi służących do odmierzania czasu (np. stoperów).

Czym jest french press?

Wśród urządzeń przeznaczonych do przyrządzenia kawy znajduje się french press. Kawa z tego sprzętu może być gotowa w bardzo krótkim czasie. Zanim jednak powiemy ci, jak ją zrobić, to przedstawimy ci french press. Najprawdopodobniej to urządzenie wynaleziono pod koniec XIX wieku we Francji, natomiast za opatentowanie go odpowiada Włoch Atillo Calimani. Możesz spotkać się z różnymi nazwami tego urządzenia, często spotykane są też takie określenia jak cafeteria, prasa francuska czy coffee press. Z kolei jeśli chodzi o jego budowę, to do jego najważniejszych elementów zaliczamy: cylinder, tłok, drobne sitko i pokrywka. Jeśli zdecydujesz się na zakup takiego zaparzacza, to koniecznie sprawdź jego części, bowiem jeśli postawisz na niskiej jakości materiały, to może okazać się, że tłok będzie wydzielał nieprzyjemny zapach lub będzie gromadził się osad, a to będzie miało niekorzystny wpływ na jakość parzonej kawy.

French press – kawa: jak ją przygotować?

Bardzo prostym w obsłudze urządzeniem do przygotowania pysznej kawy jest french press. Kawa w nim parzona może być gotowa już po kilku minutach! Jak jednak ją parzyć we french pressie? Cała procedura nie powinna sprawić ci żadnych problemów, bowiem jest prosta i wygodna. Zobacz, jak to zrobić krok po kroku. 

  1. Na samym początku przygotuj wodę. Doprowadź przefiltrowaną wodę do odpowiedniej temperatury – między 88 a 96 stopni Celsjusza, a następnie zdejmij pokrywkę z tłokiem z zaparzacza. 
  2. Wlej trochę wody do french press w celu jego ogrzania. 
  3. W następnym kroku wylej wodę i umieść w prasie zmieloną kawę.
  4. Teraz czas na zalanie kawy małą ilością wody. Chodzi o to, aby tylko pokryć zmielone drobiny. Następnie dokładniej wymieszaj i odczekaj 30 sekund.
  5. Możesz teraz dolać tyle wody, ile kawy chcesz uzyskać. Po dolaniu wody kilkakrotnie zamieszaj. 
  6. Załóż pokrywkę z tłoczkiem, ale nie prasuj jeszcze fusów. Kawa powinna się parzyć przez 3 minuty.
  7. Po upływie tego czasu usuń pokrywkę, zbierz osad znajdujący się na powierzchni wody i znów załóż górną część french press i odczekaj 4 minuty. 
  8. Gdy miną 4 minuty powoli i jednostajnie opuść tłok w celu dokładnego oddzielenia napoju od fusów. 

Z powyższego artykułu wiesz już, czym jest french press. Kawa z tego urządzenia może pojawić się w twoim ulubionym kubku już niedługo, ponieważ dowiedziałeś się już, jak ją przyrządzić. Jeśli masz ochotę na coś nowego, to wypróbuj french press. Życzymy smacznego!


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
herbata turecka

Herbata turecka – co sprawia, że jest tak aromatyczna? Fenomen naparu, o którym nie da się zapomnieć

Następny artykuł
kawa mokka

Aromatyczna kawa mokka na twoim stole. Prosty przepis na czekoladowy napój

Zobacz też