Picie mocnej czarnej kawy jest jednym z popularnych w Turcji rytuałów. W jaki sposób parzy się kawę po turecku? Sam proces zaparzania jest prosty, potrzebujesz jednak specjalnego naczynia – tygielka. Przydadzą ci się także aromatyczne przyprawy – cynamon i kardamon.
Jaką kawę pije się w Turcji?
Zamiast łagodnej, mocno mlecznej latte czy cappuccino wolisz mocne espresso? W takim razie bardzo prawdopodobne jest, że posmakuje ci również typowo turecka kawa parzona w tygielku. Pije się ją bardzo gorącą, gęstą i mocną. Kawa po turecku jest zawsze słodzona, najczęściej doprawia się ją także cynamonem i kardamonem. Chodzi w tym nie tylko o wyjątkowe walory smakowe – słodka kawa to także sposób na dostarczenie sobie niezbędnych kalorii w czasie upałów, gdy nie masz ochoty na ciężkostrawne dania.
Rytuał parzenia kawy po turecku ma długą historię. Pierwsze wzmianki na ten temat pojawiły się już w XV wieku – w ten sposób parzono zmielone ziarna w Jemenie. Przygotowywanie naparu w tygielku stało się popularne na całym Bliskim Wschodzie. W 2013 roku tradycja została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Chcesz wiedzieć, w jaki sposób parzy się kawę po turecku w tradycyjny sposób? To proste – sprawdź!
W jaki sposób parzy się kawę po turecku? Czego potrzebujesz?
Najważniejsze w przygotowywaniu kawy tureckiej jest użycie odpowiedniego sprzętu. To niewielki tygielek, tzw. dżezwa – naczynie o wąskiej szyjce, wyposażone w długą rączkę. Możesz w nim zaparzyć kawę bez doprowadzania wody do wrzenia, co pozwala zachować walory smakowe.
W jaki sposób parzy się kawę po turecku? Oto kilka kroków, które dzielą cię od filiżanki pysznego napoju przygotowanego na modłę bliskowschodnią:
- Do tygielka wsyp drobno zmieloną kawę i cukier. Najlepiej użyć jednej czubatej łyżeczki kawy i dwóch łyżeczek cukru, ale ilość zależy od twoich preferencji smakowych.
- Dodatkowo możesz wsypać szczyptę kardamonu lub cynamonu.
- Wlej do tygielka filiżankę zimnej wody.
- Postaw naczynie na niewielkim ogniu i powoli zagotowuj, nie doprowadzając do wrzenia.
- Gdy na powierzchni pojawi się piana, zdejmij tygielek z ognia.
- Gdy piana opadnie, ponownie zagotuj kawę, a następnie powtórz tę czynność – zdejmij tygielek i zagotuj.
- Po trzecim zaparzeniu fusy opadną, a kawa będzie gotowa do spożycia.
Pamiętaj, że kawę po turecku należy pić bardzo gorącą, bez dodatku mleka czy śmietanki. Tradycyjnie podaje się ją w specjalnych filiżankach zwanych demitasse, ale jeśli ich nie masz, możesz użyć filiżanek do espresso.
Jaki rodzaj kawy wybrać do parzenia w tygielku?
To, jak długo parzy się kawę po turecku, sprawia, że jest ona bardzo mocna i wyrazista. Z tego powodu do przygotowania kawy lepiej nie wybierać mieszanek o dużej ilości goryczki. Szukaj ziaren o słodkich nutach smakowych – będą doskonale nadawały się do przyrządzania w tygielku.
Ziarna kawowca powinny być zmielone bardzo drobno, niemal na pył, zdecydowanie drobniej niż w przypadku kawy z ekspresu.
Zwykłe zalewanie zmielonych ziaren wrzątkiem jest dla ciebie zbyt mało wyszukanym sposobem parzenia kawy? Koniecznie spróbuj tureckiej kawy przyrządzanej w tygielku! Przekonasz się, że ten gorący jak piekło, czarny jak diabeł i słodki jak miłość napój doda ci energii!
Może Cię też zainteresować:
- Kawa po turecku – jak ją parzyć? Poznaj zalety kawy tureckiej i tajniki jej prawidłowego przygotowania
- Kawa po grecku – jak smakuje i jak ją przygotować?
- Jak zalewać kawę sypaną? Czy używać wrzątku?
- Jak długo parzyć kawę w zależności od metody? Sprawdź!
- Herbata turecka – co sprawia, że jest tak aromatyczna? Fenomen naparu, o którym nie da się zapomnieć
- Woda do espresso – dlaczego warto popijać kawę?
- Jak zaparzyć kawę bez fusów domowym sposobem – 5 pomysłów
- Herbata kwiaty – rodzaje i porady dotyczące zakupu. Poznaj herbatę kwitnącą, której kwiaty rozwijają się podczas parzenia