Mleko roślinne to dodatek do kawy, który chętnie wybierają nie tylko weganie. Ta alternatywa dla krowiego mleka jest nie tylko zdrowa, ale także pełna walorów smakowych. Na pewno odmieni smak twojej codziennej kawy! Jaki napój roślinny wybrać? Sprawdź nasz ranking!
Najpopularniejsze rodzaje mleka roślinnego
To, jakie mleko roślinne wybierzesz do kawy, będzie miało wpływ na jej smak. Wolisz delikatną kawę, a może lubisz wyczuwać w niej słodycz? Sprawdź, jaki napój roślinny będzie dla ciebie odpowiedni:
- mleko sojowe – to najpopularniejszy zamiennik krowiego mleka, ma podobny skład do produktów pochodzenia zwierzęcego, jego minusem jest wyrazisty, nieco ziemisty smak, który nie każdemu będzie odpowiadać;
- mleko migdałowe – jest delikatne, lekko słodkawe, trudno się spienia, czasami może się zwarzyć;
- mleko owsiane – jest bogate w błonnik, ma łagodny, słodki smak, dobrze się spienia;
- mleko kokosowe – jest gęste i ciężkie, dobrze sprawdzi się jako składnik kaw smakowych, jeśli chcesz je spienić, musisz dobrze schłodzić je w lodówce;
- mleko ryżowe – jest mocno rozwodnione, dlatego nie wpływa mocno na smak kawy, za to nie nadaje się do spieniania.
Jeśli chcesz zrobić caffe latte lub cappuccino z mlekiem roślinnym, wybieraj produkty dla baristów. Mleko używane do spieniania nie powinno być zbyt ciepłe – tak samo jak w przypadku zwykłego mleka krowiego. Oprócz klasycznych napojów mlecznych masz do wyboru także wiele produktów smakowych, np. waniliowych lub czekoladowych. Pamiętaj jednak, że zawierają one sporo cukru.
Mleko czy napój? Jak przygotowuje się mleczne produkty roślinne?
Nazwa „mleko” jest w tym przypadku nieco myląca. Nie chodzi bowiem o produkt pochodzenia zwierzęcego – z mlekiem krowim napoje roślinne łączy jedynie wygląd i, do pewnego stopnia, smak. Jeśli chodzi o skład i wartości odżywcze, są to zupełnie inne produkty. Warto o tym pamiętać, gdy chcesz dbać o zbilansowaną dietę. Mleko roślinne ma np. mniejszą zawartość wapnia. Jeśli chcesz zapewnić sobie odpowiednią ilość tego pierwiastka, wybieraj napoje fortyfikowane wapniem.
Mleko roślinne przygotowuje się z orzechów, nasion, płatków zbóż. Aby pozyskać z nich napój, moczy się je w wodzie, miksuje i odciska.
Co ciekawe, mleko roślinne możesz przygotować również w domu. Potrzebujesz do tego gazy, w którą zawiniesz namoczone orzechy lub inne składniki, a także blendera do zmiksowania całości. Składniki mleka roślinnego moczy się przez kilka lub kilkanaście godzin, a następnie odciska i przesącza przez gazę. Na koniec należy podgrzać napój.
Masz ochotę wypróbować mleko roślinne do kawy? Nic prostszego! Takie produkty znajdziesz w większości sklepów. Możesz śmiało poeksperymentować i wybrać napój, który smakuje ci najbardziej!
Rodzaj mleka roślinnego | Charakterystyka | Wartości odżywcze | Czy nadaje się do spieniania | Cena za 1 litr |
Mleko sojowe | Najpopularniejsze mleko roślinne, ma mocny, ziemisty smak. Często występuje w wersjach smakowych, np. czekoladowe, waniliowe. | Niska zawartość węglowodanów i cholesterolu. Bogate w wapń, białka, izoflawony i fitosterole. Utrudnia wchłanianie jodu – nieodpowiednie dla osób z chorą tarczycą. | Tak | 4-8 zł |
Mleko migdałowe | Ma łagodny, słodkawy, orzechowy smak. Wlane do gorącej kawy może się zwarzyć. | Niska zawartość białka, cenne źródło tłuszczów roślinnych i przeciwutleniaczy. | Nie | 8-12 zł |
Mleko owsiane | Dość mocne w smaku, słodkawe, ale bez zbożowego posmaku. | Dobre źródło błonnika i białka. Zawiera dość duże ilości cukrów. | Tak | 6-10 zł |
Mleko kokosowe | Gęste, o wyrazistym kokosowym smaku. | Bogate w żelazo, potas, cynk, magnez. Ma działanie przeciwzapalne. | Tak (ale musi być mocno schłodzone) | 8-14 zł |
Mleko ryżowe | Łagodny smak (jest mocno rozwodnione), odpowiednie dla alergików (np. na diecie bezglutenowej czy uczulonych na orzechy). | Mała zawartość tłuszczu, dość dużo węglowodanów. Bogate w fitosterole korzystnie wpływające na poziom cholesterolu. | Nie | 7-12 zł |
Może Cię też zainteresować:
- Kawa z mlekiem kokosowym – jak ją przygotować? Poznaj prosty przepis na pyszną i aromatyczną kawę!
- Kawa z mlekiem – popularny napój, ale czy zdrowy?
- Dodatek do kawy – klasyczny czy oryginalny? Sprawdź, co smakuje z kawą najlepiej!
- Biała kawa – to nie zwykła kawa z mlekiem! Czy się różni od flat white, latte macchiato i cappuccino?
- Matcha latte, czyli latte na bazie zielonej herbaty matcha
- Kawa kapucynek – przepis na idealne cappuccino
- Jak stworzyć prawdziwe włoskie cappuccino? Czym się różnią cappuccino i kawa latte? Poznaj sekrety parzenia kawy z mlekiem!
- Jak zrobić kawę z pianką? Nie masz ekspresu? To nie problem!