Herbata oolong – jak parzyć turkusowy ulung? Jakie są właściwości herbaty oolong?

Herbata oolong to jedna z najmniej znanych na polskim rynku naparów herbacianych. Czym charakteryzuje się oolong, ulong, lub po prostu: herbata niebieska? Przeczytaj kilka słów o jego specyficznych właściwościach.
herbata oolong

Oolongi stanową jedynie 2% herbaty wypijanej na świecie. Głównie produkowany jest w Chinach (regiony Anxi, Guangdong, Fujian) i na Tajwanie. W Polsce jedna z odmian ulunga była popularnie pita w okresie PRL-u. Czym charakteryzuje się herbata oolong, jak jest pozyskiwana i dlaczego nazywa się ją herbatą niebieską?

Herbata oolong – proces produkcji i rodzaje herbaty

Oolong pozyskiwany jest z liści i pąków krzewu herbacianego Camellia sinensis, tego samego, z którego zbiera się liście herbaty czarnej i zielonej. Odmiany tych herbat różnią się pomiędzy sobą rodzajem przetwarzania. Oolong często określany jest jako „herbata smocza”, „ulung” czy „herbata niebieska”. W Chinach (nazwa transkrybowana bezpośrednio jako „wulung”), herbatę nazywa się „czarnym smokiem”. Ma to nawiązywać do srebrzysto-czarnych liści wirujących na tafli napoju.

Jak uprawia się herbatę oolong?

Herbata oolong (potoczne spolszczenie „ulong”) nazywana jest herbatą niebieską ze względu na charakterystyczną, srebrzystą barwę liści. Zbiera się ją z krzewu herbacianego, popularnie rosnącego w Chinach. Tuż przed przetworzeniem nie różni się niczym od herbaty zielonej czy czarnej.

Oolong jest herbatą półfermentowaną. Co to znaczy? Liście oolonga po zebraniu poddawane są kilkuetapowemu odwadnianiu i suszeniu. Kiedy odparuje z nich woda, pod skutkiem powietrza rozpoczyna się proces oksydacji. Jest on wzmacniany poprzez potrząsanie liśćmi (zazwyczaj suszonymi w dużych, wiklinowych koszykach). Wytrząsanie liści pomaga wyszlifować ostre krawędzie listków. Dalej herbata jest poddawana obróbce termicznej w bardzo wysokich temperaturach. Liście są na koniec zwijane w odpowiedni kształt dla gatunku.

W przypadku oolongów leżakujących, czyli dojrzewających nawet do kilkudziesięciu lat, wprowadza się też proces palenia.

Herbata niebieska

Liście oolonga są łatwo rozpoznawalne dzięki swoim charakterystycznym, niebiesko-szmaragdowym brzegom. Takie zabarwienie wynika z procesu fermentacji.

Uwaga: ze względu na podobną barwę, herbata ulung często mylona jest z równie niebieskim naparem z klitorii ternateńskiej (Butterfly Pea Tea). Te dwa napoje są jednak wykonywane z zupełnie innych roślin.

Rodzaje i odmiany oolonga. Co to jest mleczny oolong?

Smak herbaty niebieskiej będzie różny w zależności od rejonu i metody procesowania. Znaczy to, że na rynku dostępne są oolongi o różnym stopniu oksydacji (od 10% przy oksydacji niskiej, 70% oksydacja wysoka). Im wyższa oksydacja, tym ciemniejszy i intensywniejszy napar i jego aromat. Na te parametry warto zwrócić uwagę podczas parzenia herbaty.

Ciekawym rodzajem herbaty jest tzw. milky oolong lub milk oolong. Tutaj podczas produkcji herbatę aromatyzuje się mlekiem.

Jakie są właściwości herbaty oolong?

Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, herbata ulung ma świetne właściwości spowalniające starzenie się komórek. Jednym z tych przeciwutleniaczy jest katechina (obecna we wszystkich odmianach herbat), która neutralizuje wolne rodniki i hamuje procesy utleniania. Regularne picie herbaty niebieskiej może więc zapobiegać uszkodzeniom komórek i rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych (wynikających ze stresu oksydacyjnego). Jakie inne właściwości lecznicze ma herbata oolong?

Właściwości lecznicze

Według badań herbata oolong wykazuje właściwości prozdrowotne takie jak:

  • właściwości antyseptyczne;
  • regulujące florę bakteryjną;
  • obniżające poziom stresu;
  • zmniejszające ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe;
  • regulacja poziomu cukru i insuliny we krwi;
  • przeciwpróchnicze;
  • zwiększające gęstość mineralną kości;
  • antyhistaminowe (antyalergiczne);
  • przyśpieszające metabolizm;
  • wzmacniające odporność organizmu.

Większość korzyści kryjących się w filiżance szmaragdowego naparu wynika z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze hamują działanie wolnych rodników. Spowalniają więc starzenie się komórek, jednocześnie chroniąc przed chorobami stresu oksydacyjnego, np. nowotworami. Oolong zawiera antyoksydanty takie jak katechiny, teaflawiny i tearubiginy.

Kto powinien pić herbatę oolong?

Herbata będzie korzystna dla osób z różnorodnymi problemami, od próchnicy po zaburzenia metabolizmu. Wynika to z szeregu jej właściwości. W przypadku osób z próchnicą stwierdzono, że szmaragdowy napar hamuje wzrost bakterii próchnicotwórczych i obniża ich przyleganie do powierzchni zębów. Napar zawiera również fluor regulujący ilość minerałów w szkliwie.

Jakie składniki znajdziemy w smoczej herbacie?

Oolong zawiera substancje i składniki mineralne takie jak:

  • witamina A;
  • witamina C;
  • witamina E;
  • witaminy z grupy B (B1, B2);
  • alkaloidy detoksykujące;
  • fluor;
  • minerały takie jak: magnez, cynk, wapń, fosfor;
  • kofeina w formie teiny;
  • polifenole (katechiny, w tym ECGC).

Przeciwwskazania do picia herbaty smoczej

Dobra wiadomość dla miłośników herbaty! Nie ma absolutnie żadnych medycznie udowodnionych przeciwwskazań do picia herbaty oolong. Warto oczywiście wziąć pod uwagę zawartość kofeiny w herbacie, potencjalnie niedobrą dla kobiet w ciąży i osoby z podwyższonym ciśnieniem. Składniku jest jednak znacznie mniej niż w herbacie czarnej.

Jak parzyć herbatę oolong?

Metoda, ilość liści oraz czas parzenia są zależne od pożądanego przez nas efektu intensywności naparu. Optymalna temperatura parzenia herbat oolong to około 90-95ºC. Długość parzenia to od jednej do pięciu minut. Susz z liści herbaty szmaragdowej można też zaparzać wielokrotnie, wydłużając za każdym razem czas parzenia o pół minuty.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
uprawa kawy

Uprawa kawy - wszystko, co musisz o niej wiedzieć

Następny artykuł
herbata w ciąży

Czy picie herbaty w ciąży jest bezpieczne? Nie wszystkie odmiany są wskazane. Sprawdzamy, jaką herbatę może pić przyszła mama

Zobacz też