Matcha latte, czyli latte na bazie zielonej herbaty matcha

Matcha latte to wywodzący się z japońskiej kultury nietypowy herbaciany napój będący połączeniem zielonego proszku matcha z mlekiem. Jak przyrządzić matcha latte w domu i czy napój zawiera właściwości odżywcze?
matcha latte

Matcha latte to względnie nowy napój, będący prawdopodobnie rezultatem wzrostu popularności na latte art i inne sekrety kawiarnianych baristów. No właśnie czy matcha latte to kawaczy herbata? Ze względu na zawartość grubej pianki z mleka, matcha latte często jest mylnie uznawane za rodzaj kawy. Matcha latte to jednak absolutnie herbata, wyłącznie nietypowa. Ma jednak podobne do espresso właściwości pobudzające i zawiera w sobie około 35 mg kofeiny w formie teiny.

Napój herbaciany z mlekiem. Co wchodzi w skład matcha latte?

Matcha latte to połączenie mleka (najczęściej roślinnego) z japońską matcha tea, czyli zieloną herbatą w proszku. Drobny proszek pozyskuje się z nieformowanych młodych liści krzewu herbacianego Camellia sinensis. Skąd pochodzi matcha i jak powinna być parzona?

Jak pozyskuje się herbatę matcha?

Camellia Sinensis to pochodzący z Chin krzew herbaciany, z którego pozyskuje się trzy tradycyjne rodzaje suszu: herbatę zieloną, czerwoną i czarną. Różnią się one pomiędzy sobą sposobem przetwarzania.

Proszek matcha pozyskuje się z tencha, czyli nieskręcanych i nieformowanych młodych liści herbaty zielonej. Łodygi krzewu usuwa się przed kwitnieniem rośliny, i po wysuszeniu mieli się je na pył w specjalnych żarnach. Powstały proszek to właśnie puder matcha, który dzięki zawartości całych liści i łodyg zatrzymuje w sobie największą ilość składników odżywczych.

Ceremonia z Japonii

Choć herbata zielona pochodzi z Chin, matcha zdobyła popularność jako japońska herbata stosowana podczas specjalnych ceremonii parzenia Chanoyu (Droga Herbaty). Stosowana tam matcha jest bez dodatku mleka, ale tradycyjna metoda parzenia sproszkowanego suszu wykorzystywana jest do dziś. Esencją tradycji jest zresztą proces medytacyjny wspomagany filiżanką oczyszczającego napoju, ważna jest więc twoja chwila z matchą — również na bazie mleka.

Japońska herbata z mlekiem

Zielona herbata ze spienionym, ciepłym mlekiem? Napój jest dość specyficzny, ale ma naprawdę wyjątkowy smak. Zwyczaj dodawania mleka do herbaty to nic nowego, zazwyczaj jednak dodaje się je do herbaty czarnej (np. typowa bawarka czy herbata angielska). Dzięki dodatkowi mleka, intensywna matcha zyskuje delikatniejszy charakter.

Ponieważ matcha zdobyła swoją popularność głównie pośród osób dbającym o zdrowy tryb życia, w przepisach na matcha latte zazwyczaj spotkamy mleko roślinne. Jest ono lżejsze, znacznie lepiej więc komponuje się z orzeźwiającym aromatem matchy. Najczęściej wykorzystuje się produkty na bazie migdałów, ryżu czy orzechów nerkowców.

Uwaga: jeśli pijesz matchę ze względu na jej właściwości zdrowotne, spróbuj też czystej wersji napoju. Warto wiedzieć, że dodatek tłustego mleka niszczy część antyoksydantów zawartych w proszku. Produkty do przygotowania latte matcha mają też zazwyczaj dodatek cukru, który zwalnia wchłanianie pobudzającej teiny.

Jak przygotować matcha latte?

Aby przygotować napój w domu, potrzebny będzie ci matcha, woda, mleko (najlepiej roślinne), oraz chasen. Przyda ci się również małe sitko. Chasen to tradycyjna japońska miotełka bambusowa wykorzystywana do roztrzepywania matchy. Przy przyrządzaniu matcha latte może być też użyta do stworzenia pianki mlecznej. Jej zamiennikiem oczywiście może być elektroniczny spieniacz do mleka, odbiera to jednak trochę uroku z ceremonii parzenia matchy.

Matcha latte krok po kroku

  1. Łyżeczkę herbaty w proszku przesiej przez sitko lub wsyp bezpośrednio do ulubionego kubka.
  2. Zalej proszek niewielką ilością wrzącej wody o temperaturze ok. 80 stopni.
  3. Za pomocą chasena lub spieniacza ubij herbatę aż do pełnego wymieszania i zniknięcia grudek.
  4. Podgrzej i spień mleko w osobnym dzbanku.
  5. Zalej pianką wcześniej przygotowaną herbatę matcha do pełnego przeniknięcia się składników.
  6. Delektuj się swoją pyszną matcha latte!

Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
herbata rozkwitająca

Biała herbata rozkwitająca – napar z kulek złożonych z listków i kwiatów. Sprawdź jak parzyć herbatę kwitnącą!

Następny artykuł
Irish coffe

Irish coffee – przepis na przygotowanie kawy po irlandzku. Jak połączyć whisky ze śmietanką, by uzyskać pyszny napój?

Zobacz też