Napar z kurkumy – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Kiedy warto pić taką herbatę? Poznaj przepis!

Smak, a przede wszystkim kolor kurkumy jest powszechnie znany z dań kuchni indyjskiej. Czy wiesz, że możesz ją wykorzystać także do przygotowania zdrowego i aromatycznego napoju? Przeczytaj artykuł i poznaj napar z kurkumy.
napar z kurkumy

Kurkuma od wieków jest wykorzystana do leczenia wielu chorób i łagodzenia uporczywych dolegliwości. W artykule przedstawimy jej najważniejsze właściwości lecznicze, podpowiemy, kiedy warto ją spożywać i nauczymy cię przygotowywać własny napar z kurkumy.

Kurkuma – skarbnica wielu drogocennych substancji aktywnych

Właściwości lecznicze kurkumy zostały zauważone jeszcze przed narodzinami Chrystusa. Wówczas nie znano jej dokładnego składu i mechanizmów działania zawartych w niej substancji. Dziś wiadomo, że zawiera ona wiele związków, które mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, a badania naukowe potwierdzają kolejne właściwości prozdrowotne tej przyprawy.

Co znajdziesz we wnętrzu tego korzenia?

  • Witaminy z grupy B, które odgrywają niebagatelną rolę w prawidłowym działaniu układu nerwowego.
  • Witaminę C wzmacniającą odporność oraz wspomagającą leczenie grypy i innych infekcji.
  • Witaminę E nazywaną również „eliksirem młodości” opóźniającą procesy starzenia się skóry.
  • Wapń i fosfor dbające o zdrowie kości i zębów.
  • Żelazo, które ma właściwości przeciwutleniające.
  • Magnez odgrywający kluczową rolę w regulacji poziomu insuliny i glukozy.
  • Cynk odpowiedzialny za piękny i zdrowy wygląd skóry.
  • Kurkuminoidy, a zwłaszcza kurkuminę, czyli substancje o silnych właściwościach przeciwzapalnych. To dzięki nim napar z kurkumy cieszy się tak dużą popularnością.

Właściwości zdrowotne naparu z kurkumy. Kiedy warto pić ten napój?

Picie herbaty z kurkumy jest szczególnie polecane osobom zmagającym się z obniżonym poziomem odporności oraz w okresie jesienno-zimowym. Ma on właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwbólowe, w związku z czym doskonale wspiera organizm podczas rozwijających się infekcji. Poza tym napar z kurkumy ma pozytywny wpływ na procesy trawienne, ponieważ zwiększa wydzielanie enzymów trzustkowych i żółci.

Coraz więcej badań naukowych wskazuje na to, że regularne spożywanie herbatki z kurkumy może skutecznie zmniejszać ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową, a nawet ograniczać ryzyko wystąpienia przerzutów. Co więcej, ustalono, że przyprawa może potęgować efekt niektórych leków stosowanych w leczeniu tej choroby. Pojawiają się przesłanki mówiące o tym, że napar pozytywnie wpływa na osoby cierpiące na chorobę Alzheimera lub po udarach mózgu, jednak badania wciąż są w toku.

Przepis na leczniczy napar z kurkumy

Przygotowanie własnego naparu z kurkumy jest niezwykle proste. Do zaparzenia dwóch kubków herbaty potrzebujesz:

  • 2 centymetrów świeżego i obranego korzenia kurkumy lub łyżeczki sproszkowanej przyprawy,
  • 2 centymetrów świeżego i obranego korzenia imbiru lub łyżeczki sproszkowanego,
  • kilka plasterków cytryny,
  • łyżki ulubionego miodu,
  • szczypty pieprzu, który zwiększy wchłanianie drogocennych kurkuminoidów o 2000 procent.

Wszystkie przyprawy umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie zdejmij z kuchenki i odczekaj kilka minut, aż napar ostygnie. Gdy jego będzie jeszcze ciepły, ale nie gorący dodaj cytrynę i miód, po czym dokładnie wymieszaj. Przelej przez sito do kubków i ciesz się aromatycznym smakiem własnej herbaty.

Napar z kurkumy – na jesienno-zimowe wieczoru i nie tylko

Herbata z kurkumy jest doskonałym wsparciem dla układu odpornościowego w okresie zwiększonego ryzyka zachorowania na grypę czy inne sezonowe choroby. Jednak ze względu na jej silne właściwości przeciwzapalne, warto pić ją każdego dnia. W dodatku to napój, który szybko i skutecznie rozgrzewa podczas chłodnych wieczorów.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
masala chai

Masala chai – przepis na herbatę z mlekiem i przyprawami. Czym zaskoczy cię indyjski przysmak?

Następny artykuł
kawa robusta

Co wybierzesz spośród najpopularniejszych gatunków kawy? Delikatną arabikę czy wyrazisty smak, który posiada kawa robusta?