Herbata koperkowa – co musisz wiedzieć o naparze z kopru włoskiego? Poznaj właściwości herbaty koperkowej!

W związku ze wzrostem popularności naturalnych i ekologicznych rozwiązań rośnie również zainteresowanie leczniczymi właściwościami ziół. To wiedza znana nie tylko od pokoleń, ale od wieków. Przeczytaj artykuł i poznaj zastosowanie herbaty koperkowej!
herbata koperkowa

Koper włoski to zioło, które było znane już w starożytnym Rzymie i Egipcie. W artykule opiszemy tę niezwykłą roślinę oraz substancje odżywcze, jakie posiada. Nauczymy cię przygotowywać herbatę koperkową i podpowiemy, kiedy warto ją pić.

Koper włoski – charakterystyka rośliny

Foeniculum vulgare Mill – czyli koper włoski lub fenkuł włoski to roślina z rodziny selerowatych, która występuje w strefie śródziemnomorskiej, a także Iranie, Afganistanie i Pakistanie. Jednak dzięki swojej popularności zaczęto hodować ją w wielu krajach świata. Jadalne są niemalże wszystkie części rośliny – łodygi, liście cebulki oraz owoce, które przywykliśmy nazywać nasionami. Używa się jej nie tylko do doprawiania potraw, ale również do leczenia wielu dolegliwości.

Co kryje w sobie owoc kopru włoskiego?

Natura umieściła w koprze włoskim pełną gamę substancji odżywczych. Znajdziesz w nim witaminy z grupy B oraz witaminę C, a także minerały takie jak potas, sód, fosfor, czy wapń. Roślina stanowi również źródło niezwykle cennego błonnika pokarmowego. Mimo że to niezwykle istotne składniki, to nie one przemawiają za wyjątkowością naparu, a flawonoidy – substancje wykazujące działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Herbata koperkowa – właściwości

Herbata z kopru włoskiego posiada wiele dobroczynnych właściwości, a ekstrakt z zioła jest stosowany nawet w środkach farmaceutycznych. Jakie działanie wykazuje ten cudowny napój?

  • Łagodzi kolki niemowlęce,
  • pobudza laktację u kobiet karmiących,
  • zmniejsza ból miesiączkowy i redukuje objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego,
  • ma działanie wykrztuśne,
  • zwiększa wydzielanie żółci i poprawia pracę układu trawiennego,
  • łagodzi problemy żołądkowo-jelitowe takie jak kolki, wzdęcia czy bóle brzucha.

Napar z kopru włoskiego – jak go przygotować?

Napar możesz przygotować z nasion lub liści rośliny. Zdecydowanie łatwiej użyć owoców, ponieważ bez trudu można je kupić w sklepach zielarskich. Lepiej unikać produktów w torebkach – wydzielają mikroplastik, który może być szkodliwy dla zdrowia.

Na początek nasiona kopru włoskiego zgnieć w moździerzu lub młynku. Pamiętaj, żeby nie używać tego samego, z którego korzystasz, przygotowując kawę. Tak przygotowane nasiona, zalej wrzątkiem i odczekaj 8 minut. Po upłynięciu tego czasu twój napój jest gotowy.

Herbatka koperkowa dla niemowlaka? Zdecydowanie tak!

Herbatka koperkowa to napar szczególnie polecany maluchom cierpiącym z powodu bolesnych kolek. Pamiętaj, żeby nie podawać jej bez konsultacji z pediatrą – szczególnie przed ukończeniem czwartego miesiąca życia. Jeśli przygotowujesz napar z kopru na dolegliwości żołądkowo-jelitowe możesz dodać do niego kilka ziarenek kminku. To idealnie dobrana kompozycja, która złagodzi bóle niemowlaka.

Czy można pić herbatkę z kopru włoskiego w ciąży?

Picie herbaty koperkowej podczas ciąży i karmienia piersią jest jak najbardziej bezpieczne, a nawet wskazane. To doskonały sposób na łagodzenie często występujących wzdęć i zaparć. Tym bardziej w ciąży, kiedy wiele tradycyjnych leków w aptece staje się niedostępnych dla przyszłej mamy. Ze względu na jej pozytywny wpływ na laktację, warto pić ją również w czasie karmienia malucha. W dodatku zauważono, że mleko matki spożywającej nasiona kopru, łagodzi kolki u dziecka.

Picie herbaty koperkowej – rób to z rozsądkiem

Herbata koperkowa wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, jednak to, że jest naturalna, nie znaczy, że jej picie jest całkowicie bezpieczne. Nasiona i liście mogą uczulać, a substancje w nich zawarte mogą wchodzić w reakcje z częścią leków. Dlatego, jeśli przyjmujesz na stałe lekarstwa, przed jej spożyciem powinieneś skonsultować się ze swoim lekarzem.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
kawa smakowa

Kawa smakowa – rodzaje, przepisy, porady

Następny artykuł
biała herbata

Biała herbata – właściwości i przeciwwskazania. Kto powinien parzyć herbatę białą?

Zobacz też