Koper włoski to zioło, które było znane już w starożytnym Rzymie i Egipcie. W artykule opiszemy tę niezwykłą roślinę oraz substancje odżywcze, jakie posiada. Nauczymy cię przygotowywać herbatę koperkową i podpowiemy, kiedy warto ją pić.
Koper włoski – charakterystyka rośliny
Foeniculum vulgare Mill – czyli koper włoski lub fenkuł włoski to roślina z rodziny selerowatych, która występuje w strefie śródziemnomorskiej, a także Iranie, Afganistanie i Pakistanie. Jednak dzięki swojej popularności zaczęto hodować ją w wielu krajach świata. Jadalne są niemalże wszystkie części rośliny – łodygi, liście cebulki oraz owoce, które przywykliśmy nazywać nasionami. Używa się jej nie tylko do doprawiania potraw, ale również do leczenia wielu dolegliwości.
Co kryje w sobie owoc kopru włoskiego?
Natura umieściła w koprze włoskim pełną gamę substancji odżywczych. Znajdziesz w nim witaminy z grupy B oraz witaminę C, a także minerały takie jak potas, sód, fosfor, czy wapń. Roślina stanowi również źródło niezwykle cennego błonnika pokarmowego. Mimo że to niezwykle istotne składniki, to nie one przemawiają za wyjątkowością naparu, a flawonoidy – substancje wykazujące działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Herbata koperkowa – właściwości
Herbata z kopru włoskiego posiada wiele dobroczynnych właściwości, a ekstrakt z zioła jest stosowany nawet w środkach farmaceutycznych. Jakie działanie wykazuje ten cudowny napój?
- Łagodzi kolki niemowlęce,
- pobudza laktację u kobiet karmiących,
- zmniejsza ból miesiączkowy i redukuje objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego,
- ma działanie wykrztuśne,
- zwiększa wydzielanie żółci i poprawia pracę układu trawiennego,
- łagodzi problemy żołądkowo-jelitowe takie jak kolki, wzdęcia czy bóle brzucha.
Napar z kopru włoskiego – jak go przygotować?
Napar możesz przygotować z nasion lub liści rośliny. Zdecydowanie łatwiej użyć owoców, ponieważ bez trudu można je kupić w sklepach zielarskich. Lepiej unikać produktów w torebkach – wydzielają mikroplastik, który może być szkodliwy dla zdrowia.
Na początek nasiona kopru włoskiego zgnieć w moździerzu lub młynku. Pamiętaj, żeby nie używać tego samego, z którego korzystasz, przygotowując kawę. Tak przygotowane nasiona, zalej wrzątkiem i odczekaj 8 minut. Po upłynięciu tego czasu twój napój jest gotowy.
Herbatka koperkowa dla niemowlaka? Zdecydowanie tak!
Herbatka koperkowa to napar szczególnie polecany maluchom cierpiącym z powodu bolesnych kolek. Pamiętaj, żeby nie podawać jej bez konsultacji z pediatrą – szczególnie przed ukończeniem czwartego miesiąca życia. Jeśli przygotowujesz napar z kopru na dolegliwości żołądkowo-jelitowe możesz dodać do niego kilka ziarenek kminku. To idealnie dobrana kompozycja, która złagodzi bóle niemowlaka.
Czy można pić herbatkę z kopru włoskiego w ciąży?
Picie herbaty koperkowej podczas ciąży i karmienia piersią jest jak najbardziej bezpieczne, a nawet wskazane. To doskonały sposób na łagodzenie często występujących wzdęć i zaparć. Tym bardziej w ciąży, kiedy wiele tradycyjnych leków w aptece staje się niedostępnych dla przyszłej mamy. Ze względu na jej pozytywny wpływ na laktację, warto pić ją również w czasie karmienia malucha. W dodatku zauważono, że mleko matki spożywającej nasiona kopru, łagodzi kolki u dziecka.
Picie herbaty koperkowej – rób to z rozsądkiem
Herbata koperkowa wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, jednak to, że jest naturalna, nie znaczy, że jej picie jest całkowicie bezpieczne. Nasiona i liście mogą uczulać, a substancje w nich zawarte mogą wchodzić w reakcje z częścią leków. Dlatego, jeśli przyjmujesz na stałe lekarstwa, przed jej spożyciem powinieneś skonsultować się ze swoim lekarzem.
Może Cię też zainteresować:
- Herbata dla niemowląt – którą wybrać? Sprawdź jaka herbatka dla niemowlaka będzie najlepsza i poznaj lepiej ten napój
- Herbata na ból brzucha – jak zminimalizować dolegliwości ze strony układu pokarmowego?
- Melisa dla dzieci – czy jest bezpieczna? Od kiedy można stosować herbatkę z melisy dla dzieci i co warto o niej wiedzieć?
- Herbata na trawienie – jaką wybrać? Które zioła najlepiej wspierają układ pokarmowy?
- Herbata na wzdęcia i ból brzucha, czyli sposób na lepsze trawienie
- Herbata z głogu – właściwości lecznicze i przeciwwskazania. Sprawdź, jak przygotować napar z kwiatów i owoców głogu!
- Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie. Przeciwwskazania do stosowania wyciągu, naparu i herbaty z dziurawca
- Herbata z żurawiną – smaczny napój o wielu prozdrowotnych właściwościach. Sprawdź jak przygotować własny napar!