Choć kawa, dzięki zawartej w niej kofeinie pobudza i istotnie wpływa na organizm, to w połączeniu z mlekiem traci część swoich właściwości. Mimo wszystko, smak i aromat takiego napoju, to jedna z małych chwil przyjemności i relaksu w ciągu dnia. Jeśli z różnych powodów nie możesz spożywać mleka krowiego, to nie zrażaj się, bo istnieje wiele jego zamienników, które z powodzeniem można łączyć z kawą. Poznaj jeden z najpopularniejszych napojów, jakim jest kawa z mlekiem i wypróbuj jej wszystkie rodzaje, szukając swojej ulubionej.
Czym jest kawa i jakie ma właściwości
Kawa, którą odkryto wiele lat temu, nie tylko pobudza organizm, ale również posiada inne właściwości. Czarna kawa powoduje:
- zmniejszenie uczucia zmęczenia;
- poprawę koncentracji;
- usprawnienie pracy mózgu;
- poprawę pamięci długotrwałej;
- zapobieganie chorobie Alzheimera;
- ochronę przed zawałem serca (picie dwóch filiżanek dziennie);
- zapobieganie zatrucia po spożyciu nadmiernej ilości alkoholu;
- wsparcie dla osób z niskim ciśnieniem.
Nadmierne lub codziennie picie kawy może uzależnić
Może to powodować niekiedy gorsze samopoczucie, bóle głowy czy apatię. Warto zwrócić uwagę na fakt, że kawa częściowo wypłukuje magnez z organizmu, dlatego nie powinno się jej spożywać nadmiernie.
Kawa z mlekiem – skutki uboczne
Sporadyczny dodatek mleka do kawy jest w porządku. Jej smak bardzo dobrze wpływa na samopoczucie, a na przykład pita na zimno z dodatkiem kostek lodu, orzeźwi w upalny dzień. Warto się jednak zastanowić, czy codziennie piecie kawy z mlekiem jest niezbędne. Istnieje kilka kwestii, o których warto wiedzieć przy połączeniu kawy i mleka.
- Osłabienie działania kawy – tak jak każdy produkt rozcieńczony, w takim przypadku kawa ma mniejsze właściwości. Kofeina, czy przeciwutleniacze zawarte w tym napoju znacznie zmniejszą swój wpływ na organizm.
- Ku uciesze osób dbających o swoją sylwetkę, kawa bez dodatków ma zero kalorii. Niestety po dodaniu do niej mleka, sprawia, że kaloryczność wzrasta. Warto sięgać po mleka chude, a omijać te tłuste, czyli mające 3,2% zawartości tłuszczu. Również dosładzanie napoju, jakim jest kawa z mlekiem, zwiększy ten niekorzystny wpływ na organizm.
- Kawa staje się bardziej ciężkostrawna – ma to miejsce przez zachodzącą reakcję pomiędzy kwasem zawartym w kawie a białkiem z mleka. Utrudnia to znacznie trawienie.
- Zmniejszenie dostępności antyoksydantów – zawarty w mleku wapń, może utrudnić uwalnianie się tej substancji, która spowalnia procesy starzenia się i ma wiele innych korzystnych właściwości.
Kawa z mlekiem – nie tylko mleko krowie
Coraz większym zainteresowaniem cieszą się napoje roślinne. Nie tylko ze względu na rosnącą ilość wegan i wegetarian. Dużo osób ma problem z alergią, trawieniem laktozy, bądź całego mleka krowiego, dlatego też roślinna wersja takiego napoju, dla wielu to strzał w dziesiątkę.
Najpopularniejsze zamienniki tradycyjnego mleka, to:
- mleko sojowe – mimo tego, że jego smak nie każdemu odpowiada, to jest wart spróbowania ze względu na swoje liczne korzyści zdrowotne. Zawiera dużo białka, a składniki odżywcze przypominają mleko krowie.
- mleko owsiane – ma niewiele kalorii. Jego smak jest neutralny, dlatego smakuje wielu osobom. Zawiera cenny dla zdrowia błonnik pokarmowy, który wspomaga układ trawienny. Ma między innymi właściwości obniżające cholesterol we krwi.
- mleko migdałowe – jest delikatne o orzechowej nucie, a co ważne ma mało kalorii. Posiada dużo wartości odżywczych, a zawarta w dużej ilości witamina E przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników.
- mleko kokosowe – łagodzi idealnie gorzki smak kawy. Ze względu na swoją dość tłustą konsystencję z powodzeniem może zastąpić śmietankę. Zawiera wiele dobroczynnych mikroelementów.
Kawa z mlekiem – rodzaje
Kawa z mlekiem, to jeden z najpopularniejszych napojów zamawianych w kawiarni. Najczęściej dodawane jest mleko krowie. Coraz więcej jest do wyboru innych rodzajów takich dodatków do kawy. Można również wykonać napój kawowy w domu. Warto zaopatrzyć się w ekspres do kawy, ale dla początkującego kawosza wystarczy mały spieniacz do mleka.
- Espresso macchiato – espresso z bardzo małym dodatkiem mleka.
- Con panna – to filiżanka kawy espresso z dodatkiem bitej śmietanki.
- Cappuccino – to kawa espresso, do której dodaje się spienione mleko. To jeden z najpopularniejszych rodzajów kaw.
- Latte macchiato – kawa składająca się z trzech warstw. Mleko należy dobrze spienić, a powstałą piankę przelać do wysokiej szklanki. Następnie dodaje się filiżankę espresso.
- Mocha – to kawa z dużą ilością mleka i czekoladą. Do podgrzanego mleka (spienionego lub nie) dodaje się czekoladę lub syrop czekoladowy. Należy przelać do wyższej szklanki i dopełnić espresso. Często jako wykończenie pasuje tu bita śmietanka.
- Café au lait – to kawa, którą następnie dopełnia się ciepłym lub zimnym mlekiem.
Podsumowanie
Wiesz już, czym charakteryzuje się kawa z mlekiem. Pamiętaj, że kawa, to nie tylko mała czarna, ale również cappuccino, latte i inne mleczne kawy. Taki napar może być bardziej lub mniej kaloryczny, zależnie od rodzaju dodatków. Kawa z cukrem nie jest najlepszym wyborem, ale sporadycznie można sobie na taką pozwolić. Warto jednak postawić na zdrowsze słodziki, jakimi jest cukier trzcinowy, ksylitol czy erytrytol.
Może Cię też zainteresować:
- Kawa z mlekiem kokosowym – jak ją przygotować? Poznaj prosty przepis na pyszną i aromatyczną kawę!
- Biała kawa – to nie zwykła kawa z mlekiem! Czy się różni od flat white, latte macchiato i cappuccino?
- Jak zrobić kawę z pianką? Nie masz ekspresu? To nie problem!
- Kawa kapucynek – przepis na idealne cappuccino
- Aromatyczna kawa mokka na twoim stole. Prosty przepis na czekoladowy napój
- Kawa mrożona na różne sposoby. Poznaj receptury przygotowania tego chłodzącego napoju!
- Czy kawa latte to po prostu kawa z mlekiem? Poznaj najlepszy przepis na kawę tego rodzaju
- Kawa po wiedeńsku to elegancki i smaczny napój kawowy. Czy rzeczywiście pochodzi z Wiednia? Poznaj przepis na kawę po wiedeńsku!