Czy kawa z masłem rzeczywiście dodaje energii i czy warto ją pić zamiast śniadania

kawa z masłem

Co się stanie, jeżeli do zwykłej kawy dodamy składniki, które sprawią, że będzie działać jeszcze lepiej? Oto kawa z masłem. Takiej kawy jeszcze nie piliście? Najwyższy czas spróbować. Najpierw zobaczmy, co to właściwie jest.

Większość z nas uwielbia kofeinę za jej pobudzające działanie, które pozwala nam obudzić się rano, dłużej pracować i funkcjonować. Wielu zwyczajnie kocha ten lekko cierpki smak z orzechowo-karmelowym posmakiem i aromatem, którego nie da się pomylić z niczym innym. Kawa zawiera kofeinę, a ta uzależnia. Jesteśmy więc uzależnieni od tego smaku, zapachu i działania. Bez obaw, stosowana z umiarem nie szkodzi. Kawa z masłem to jeszcze jeden z wielu sposobów jej serwowania. Podbija on zwykłe właściwości kawy, dlatego może warto spróbować?

Bulletproof coffee, czyli kuloodporna kawa, skąd ten pomysł

Pomysł na bulletproof coffee narodził się w głowie Davida Aspreya, znanego amerykańskiego blogera, biohackera, zajmującego się polepszaniem osiągnięć swojego ciała i umysłu. W podróży do Tybetu poznał stary azjatycki zwyczaj picia herbaty z masłem z mleka jaków. Spodobał mu się nie tyle smak, ile liczne zalety tego napoju, jakie posiadał. Ponadto wpisywał się on w prowadzony przez niego styl życia i żywienia. Postanowił na swoje potrzeby zmodyfikować nieco przepis i zamiast herbaty zastosować kawę, a zamiast niedostępnego w większości krajów masła z mleka jaków użyć innego niesolonego masła.

Herbata z masłem – tybetański napój narodowy

Jego głównym zadaniem ma być dostarczenie organizmowi dużej dawki energii i rozgrzania go. W warunkach wysokogórskich Tybetu ma to duże znaczenie. Tybetańczycy wypijają nawet kilkanaście czarek dziennie tego napoju. Sam smak może być dla niektórych zupełnie nieakceptowalny, gdyż do herbaty i masła dodawana jest jeszcze sól (zawiera dużo minerałów) Dla Tybetańczyków jest całkiem naturalny, a proces parzenia herbaty jest codziennym rytuałem.

Co ma wspólnego picie kawy z masłem i dieta ketogeniczna

Dieta ketogeniczna opiera się na spożywaniu dużej ilości tłuszczów z niewielkim dodatkiem białek i znikomą ilością węglowodanów. Ciało postawione przed faktem braku węglowodanów potrzebnych do uzyskania energii zaczyna spalać tłuszcze. To sprawia, że chudniemy. Dla Davida Aspreya stała się bazą do stworzenia własnej kuloodpornej diety. Jej głównym składnikiem miała być właśnie kawa z masłem. Ale ten napój pełen tłuszczu ma nie tylko dostarczać energii. Ma o wiele więcej pożądanych zalet.

Polecany serwis, o diecie ketogenicznej: https://ketomierz.pl/

Kawa kuloodporna – dlaczego warto pić ten napój

Czego możemy się spodziewać po wypiciu bulletproof coffee?

Kawę najczęściej pijemy rano na pobudzenie. Często w pośpiechu zamiast śniadania. W ciągu dnia przypominamy sobie o niej wtedy, gdy zaczynamy czuć zmęczenie i znużenie. Kawa kuloodporna jest ceniona za natychmiastowy zastrzyk energii. Jednocześnie nie powoduje ona uczucia ciężkości na żołądku, jak często zdarza się w przypadku tej zwykłej. Ma także poprawiać koncentracje, dzięki czemu szybciej i efektywniej wykonamy nasze zadania.

Dodatkowo połączenie kawy z tłuszczami ma także właściwości odchudzające.

Jak przygotować kawę z masłem

Przepis na kawę z masłem jest banalnie prosty: kawa tłuszcze i przyprawy.

  1. Kawa powinna być świeżo zaparzona. Nie ma znaczenia jakim sposobem. Może być espresso.
  2. Na filiżankę wystarczą 2 łyżeczki masła klarowanego i jedna łyżeczka oleju kokosowego.
  3. Zblendować dokładnie.
  4. Dodajemy przyprawy (według uznania: cynamon, kardamon, wanilia, kakao, gałka muszkatołowa), najlepiej nie dodawać cukru.

Dave Asprey oczywiście oferuje swój własny specjalny rodzaj kawy i inne potrzebne artykuły, jednak każdy w swoim domu może zrobić ją sam, z tego, co dostępne jest od ręki w większości sklepów spożywczych.

Olej kokosowy i masło, jakie mają działanie

Najbardziej istotne działanie w kawie z masłem i olejem mają właśnie tłuszcze, ich rodzaj i pochodzenie. Skoro kuloodporna kawa ma zastąpić posiłek, muszą to być tłuszcze dobre dla naszego organizmu, które wnoszą jak najwięcej wartości odżywczych. Dodatkowo jakość użytych masła i oleju kokosowego ma wpływ na smak kawy. Masło, którego chcemy użyć, powinno być niesolone o jak najwyższej zawartości tłuszczu (powyżej 82%). Idealnie nadaje się do tego masło klarowane (ghee). Olej kokosowy lepszy będzie ten nierafinowany. Nie należy na nim smażyć, ale do tego typu potrawy będzie w sam raz.

Co zawiera masło klarowane

Masło klarowane znane jest od dawna na Bliskim Wschodzie i w Afryce. To czysty tłuszcz bez zbędnej wody i białka, które usuwane są w procesie klarowania (łatwo zrobić je samemu). To sprawia, że jest trwalsze i odporne na wysoką temperaturę. Wbrew powszechnej, nie najlepszej opinii, którą ma masło, to klarowane nie szkodzi, ponieważ zbudowane jest z łatwo przyswajalnych kwasów nasyconych o krótko i średniołańcuchowych połączeniach. Uzupełnione są jednonienasyconymi i wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Ponadto kwas masłowy wspomaga pracę jelit i metabolizm i zawiera witaminy A, D, E i K.

Z czego znany jest olej kokosowy

Tak, jak masło klarowane zbudowany jest ze średniej długości łańcuchów węglowych MCT. Ta różnica w sprawia, że mimo iż nienasycony jest dobrze przyswajany. Olej kokosowy:

  • dodaje energii,
  • reguluje cholesterol i poziom cukru we krwi,
  • działa antybakteryjnie,
  • zawiera wapń, żelazo, potas , magnez, sód, cynk, fosfor, kwas foliowy, witaminy E, B6, B2, K i C.

Całkiem sporo, z resztą przez wielu określany jest jako super food.

Bulletproof coffee – czy warto wypróbować na odchudzanie

Tak olej, jak i masło klarowane są wysoko kaloryczne dlatego właśnie dają nam dużo energii. Spożywanie kalorycznych potraw kłóci się z ideą odchudzania. Jednak w przypadku, gdy zamiast z węglowodanów (których brak) organizm musi pozyskać energię ze zgromadzonego tłuszczu (w procesie ketozy), następuje ich spalanie, czyli czyli utrata. To wiąże się ze zmniejszeniem wagi.

Obecne w napoju tłuszcze hamują łaknienie i dzięki temu czujemy głodu, nie czujemy też przymusu podjadania. Jego wypicie zapewnia sytość jak po posiłku.

Kawa z masłem z pewnością zyskała swoją sławę właśnie dzięki temu, że wspomaga odchudzanie. Dla wielu odstraszające może być picie takiej ilości tłuszczu. Czy taki napój wciąż smakuje jak kawa? Ze względu na pochodzenie samych składników możliwe, że dla niektórych nawet lepiej. W końcu masło klarowane i olej kokosowy mają swój niepowtarzalny smak. Z pewnością jest to ciekawa alternatywa dla smakoszy, którzy lubią kawę w różnych odsłonach i wariacjach. Zwłaszcza jeśli oprócz walorów smakowych przynosi ona tak wiele korzyści jak zapewnia twórca kawy kuloodpornej David Asprey.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
five o clock

Five o'clock tea, czyli tradycja picia herbaty

Następny artykuł
kawa kuloodporna

Kawa kuloodporna i związane z nią kontrowersje. Rewolucja w świecie kaw czy zagrożenie dla zdrowia?

Zobacz też