Jak stworzyć prawdziwe włoskie cappuccino? Czym się różnią cappuccino i kawa latte? Poznaj sekrety parzenia kawy z mlekiem!

cappuccino

Kawę cappuccino można zamówić właściwie w każdej szanującej się kawiarni. Uchodzi za klasyczną odmianę kawy z mlekiem, jednak należy zwrócić szczególną uwagę na recepturę jej przygotowania, ponieważ nie do końca jest prawdą, że napój ten w przeważającej części opiera się na mleku. Jak zatem przyrządzić idealne cappuccino?

Wśród amatorów kawy krąży wiele mitów związanych z pochodzącym z Włoch cappuccino, czyli napojem kawowym o delikatnie słodkim posmaku kawy oraz spienionego mleka. Warto wiedzieć, że u progu XX wieku, kiedy miała podobno powstać receptura jego przygotowania, nie przewidywano dokładnie odmierzonej ilości mleka potrzebnej do uzyskania pożądanego smaku i aromatu. Dowiedz się więcej o historii tego kawowego napoju oraz poznaj najważniejsze różnice między cappuccino a latte.

Pomysł na cappuccino – poznaj historię kawy z pianką

Mówiąc najprościej, cappuccino to kawa espresso z dodatkiem mleka oraz mlecznej pianki. Każdy barista wie jednak, że najważniejsze są w tym wypadku odpowiednie proporcje poszczególnych składników. Te jednak zmieniały się wraz z popularyzacją kawy cappuccino na całym świecie. Uważa się, że napój stanowiący pierwowzór współczesnej wersji tej kawy powstał na terenie Austrii. Biorący udział w wydarzeniach odsieczy wiedeńskiej Polak, Franciszek Kulczycki, miał przyczynić się do triumfu Jana III Sobieskiego i w efekcie zyskać możliwość wybrania dowolnej rzeczy w obozu pokonanego obozu tureckiego. Kulczycki miał wówczas wybrać pozostawione worki z ziarnami doskonałej kawy, a następnie otworzyć w Wiedniu kawiarnię.

Niedługo później lokal ten miał odwiedzić włoski mnich z zakonu kapucynów – Marco d’Aviano. Według opowieści miał on po prosić o dolanie dodatkowej porcji mleka do zbyt mocnej dla niego kawy parzonej z ziaren zabranych z tureckiego obozu. W ten sposób powstał przepis na pierwsze cappuccino, a jego nazwa miała wiązać się bezpośrednio z osobą mnicha kapucyna.

Współczesna kawa cappuccino – jak się zmieniła?

Dzisiaj filiżanka dobrego cappuccino to pieczołowicie dobrane proporcje odpowiednio parzonej kawy oraz spienionego mleka. W czasach Franciszka Kulczyckiego była to po prostu dowolna mieszanka tych dwóch składników. Obecnie napój ten przygotowuje się na bazie espresso, dodając do niego mleko przygotowane w spieniaczu oraz samą piankę.

Ekspres do kawy – przełom w parzeniu cappuccino

Dopiero wynalezienie ekspresu ciśnieniowego, dzięki któremu można było przygotować prawdziwe espresso, pozwoliło później na opracowanie kremowej kawy cappuccino. Oczywiście dziś do wyboru jest tyle przyrządów, że do przygotowania cappuccino w domu nie jest niezbędny ekspres do kawy. Wystarczy, że zadbasz o tradycyjną kawiarkę oraz spieniacz do mleka.

Przepis na idealne cappuccino w domu

Jeśli posiadasz profesjonalny ekspres do kawy, kawiarkę czy inne niezbędne akcesoria i chcesz przez chwilę poczuć się jak prawdziwy barista, spróbuj przyrządzić włoskie cappuccino według naszych przepisów.

Cappuccino z ekspresem ciśnieniowym

Składniki:

  • filiżankę o pojemności ok. 350 ml;
  • 60 ml espresso;
  • 200 ml mleka.

Przygotowanie:

  • mleko przelej do czystego i zimnego metalowego dzbanka z dziubkiem;
  • wykorzystaj dyszę ekspresu do spienienia mleka, trzymając ją tuż nad powierzchnią płynu – dzięki temu pianka zyska na gęstości;
  • kiedy dzbanek robi się gorący (już po kilku sekundach) zakończ spienianie;
  • do zaparzonego espresso w filiżanka wlej powoli gorące mleko, po czym lekko zamieszaj zawartością, by nie stracić tzw. crema;
  • na końcu dodaj piankę – co ważne, pianka na cappuccino nie powinna zawierać dużych pęcherzyków powietrza, dopuszczalne są jedynie naprawdę drobne oczka.

Jak przyrządzić cappuccino bez ekspresu?

Aby przyrządzić cappuccino w ten sposób, do kawiarki standardowej wielkości wlej wodę i dodaj ok. 20 g drobno zmielonej kawy. Ustaw kawiarkę na średnim ogniu kuchenki i nie zamykaj. Kiedy kawa zacznie wrzeć, natychmiast zdejmij ją z palnika. W ten sposób powinieneś otrzymać ok. 70 ml esencjonalnej podstawy do cappuccino.

Aby dobrze spienić mleko, możesz wykorzystać spieniacz w wersji elektrycznej lub french press. Przygotowane tą metodą mleko nie będzie rzecz jasna idealne, ale bardzo zbliżone do tego spienionego w profesjonalnym sprzęcie. Przygotuj napój w filiżance według tych samych proporcji, co w przypadku wersji z ekspresem.

Cappuccino a latte – czym się różnią?

Barista, czyli osoba, która zawodowo zajmują się parzeniem kawy, z pewnością dostrzeże subtelną różnicę między cappuccino i latte, choć dla amatorów kawy jest ona nie zawsze wyczuwalna. W przypadku caffe latte zupełnie inaczej wygląda proporcja dodawanego do kawy mleka oraz metoda przygotowania pianki.

Chcąc przyrządzić klasyczne latte lub jakiekolwiek latte art, kawę łączy się z o wiele większą ilością mleka niż w przypadku cappuccino. W ten sposób powstaje napój o bardzo mlecznym i łagodnym smaku.

Należy pamiętać, że w obu przypadkach mleko w dzbanku powinno być zimne, najlepiej dopiero co wyciągnięte z lodówki. W ten sposób zyskasz gwarancję, że pianka na powierzchni kawy będzie naprawdę puszysta i smaczna.

Jakie mleko do cappuccino będzie najlepsze?

Powszechnie przyjęło się, że cappuccino przygotowuje się z dodatkiem mleka krowiego. Jak już wspomnieliśmy, znaczenie ma tutaj jego temperatura. Im będzie ono chłodniejsze, tym lepiej. Panuje również pogląd, że tłuste mleko pieni się o wiele trudniej i najłatwiej jest przeprowadzić ten proces na wersji jak najbardziej odtłuszczonej i o wysokiej zawartości białka. Wpływa to jednak na smak kawy – nie każdy miłośnik cappuccino jest zwolennikiem chudego mleka. Pośrednim rozwiązaniem jest dodanie do espresso mleka średnio tłustego.

Niezależnie od wybranego rodzaju mleka, należy pamiętać, by w trakcie podgrzewania jego temperatura nie przekraczała 55–60 stopni Celsjusza, ponieważ napój ten może stracić swoje walory smakowe. Dobrą wiadomością dla osób z nietolerancją laktozy jest fakt, że do cappuccino można spienić także mleko roślinne.

Jeśli jesteś amatorem kawy, a szczególnie prawdziwego, włoskiego cappuccino, spróbuj przygotować je samodzielnie w domu. Nie ma w tym nic trudnego, a satysfakcja z uzyskanej doskonałej pianki sprawi, że poranna kawa będzie smakowała ci jeszcze bardziej.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
tort cappuccino

Tort cappuccino – z serkiem mascarpone i białą czekoladą

Następny artykuł
lapacho

Herbata lapacho, pau d'arco, kora cięta la pacho, herbata Inków – wszystkie te nazwy opisują ten sam napar. Co to takiego?

Zobacz też